OTVORENJE IZLOŽBE „ESTIVA“

U Crkvi Svetog Stjepana  u Peroju, u petak,  27. srpnja je u organzaciji Turističke zajednice grada Vodnjana otvorena izložba pulske akademske kiparice Roberte Weissman Nagy pod nazivom „Estiva“.

Autorica se predstavila fotografijama i keramikom koji zajedno u konceptualnom postavu čine priču o ljetu, putovanjima i osjećaju raskoši vode/mora.

Uz direktoricu TZ Vodnjana Morenu Smoljan Makragić, na otvorenju je govorila pulska umjetnica Sanja Simenuović Bajec koja je napomenula da: „Kada živiš umjetnost svakim dahom onda je realiziraš kroz različite spektre medija i emocija. Ciklus „Estiva“ odnosno u prijevodu „Ljetna“, izložba je sadašnjeg trenutka mirisa ,boja i zvukova koji se prožimaju kroz autoričin rad u različitim medijima, digitalnoj fotografiji keramici i metalu.“

Voda koja vitalizira, razgrađuje, regenerira, katarzična je i simbolična. Ta katarza vidi se u novim radovima Roberte Weissman Nagy koji svojim oblikom, teksturom i lazurnim nanosima boje odišu lakoćom i smirajem, rekla je Simenunović Bajec. Tko god koristi glinu kao svoj medij izričaja  može se koristiti velikim rasponom njezinih svojstava kako bi je oblikovao prema želji, te prilagodio materijal, postupke i tehnike kako bi izrazio vlastitu osobnost.

Tako i autorica izražava dio svoje osobnosti kroz oblikovanje plošnih tanjura /reljefa čija mekoća čini kontrast snažnoj fotografiji vode koja nas uvodi u novi svijet.

„Sve su to dijelovi osobnosti autorice,osobna viđenja stvari i događaja, sve je to njen vjerni predani rad koji ona kako živi i prenosi, motivira i izgara u uvijek inovativnom umjetničkom izričaju.“ rekla je profesorica Sanja Simeunović Bajec.

Uporabni predmeti i njene engobe, podslici i glazure finog su rukopisa, teksture i boje koja je kao voda prozirna i čista a odišu svježinom.

Autorica je sudjelovala na mnogim izložbama u državi i inozemstvu, predstavljajući se kroz razlićite medije i izlažući od crteža, skulptura, fotografija, videa do primijenjene umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 10. kolovoza kada će se moći pogledati za vrijeme radnog vremena crkve, ponedjeljkom, srijedom i subotom od 19 do 21 sat, te utorkom, četvrtkom i petkom u jutarnjim satima od 9 do 11 sati.

Fotografije Christian Pinzan  i Zoltan Nagy