Župan Flego: Novi Zakon o lovstvu treba dugoročno riješiti problematiku šteta od divljači u prometu

Istarski župan Valter Flego održao je danas, u Spomen domu, u Pazinu, sastanak s predstavnicima svih 38 lovačkih društava koji su u Lovačkom savezu Istarske županije, predsjednikom i tajnikom Lovačkog saveza Gracijanom Prekaljom i Mladenom Belušićem, a kojem je prisustvovao i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.

Kako je uvodno rekao župan Flego, na susretu u rujnu prošle godine, bilo je govora o problematici s kojom se susreću lovačka društva diljem Istre, odnosno štetama od divljači u poljoprivredi i prometu.

„Veliki broj šteta od divljači u prometu, dovelo je pojedina lovačka društva do situacija da zbog potraživanja od naplate šteta imaju blokirane račune. Time je doveden u pitanje njihov opstanak jer društva nisu bila u mogućnosti provoditi redovne aktivnosti zbog blokade računa“, prisjetio se župan Flego dodavši kako je na tu temu održao cijeli niz sastanaka s lovačkim društvima i Lovačkim savezom Istarske županije, kao krovnom lovačkom udrugom. S ciljem iznalaženja sustavnog rješenja, župan je pokrenuo inicijativu za rješavanje šteta od divljači i na sastanku s Vladom RH. Uslijedili su brojni sastanci između ministarstava i Hrvatskog lovačkog saveza kako bi se zajednički pristupilo rješavanju problema koji je prisutan u cijeloj Hrvatskoj.

Vlada je s Hrvatskim lovačkim savezom, Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Croatia osiguranjem, pokrenula postupak ugovaranja jedinstvene police osiguranja za sva lovačka društva u Hrvatskoj za štete koje prouzroči divljač u prometu. Policu će sufinancirati oba ministarstva i lovačka društva svih županija u Hrvatskoj. Jedinstvena polica osiguranja sklopljena je na period od 01. travnja 31. prosinca 2018. godine, na iznos od 18.750.000 kuna (25 milijuna kuna na godišnjoj razini). Po donošenju novog Zakona o lovstvu sklopit će se polica za naredne 4 godine.

„Danas sva istarska lovačka društva solidarno potpisuju ugovore s Hrvatskim lovačkim savezom kako bi platili svoj dio premije osiguranja za 2018. godinu. Za dalje očekujem sustavno i dugoročno rješenje tog problema, odnosno da u novom Zakonu o lovstvu bude definirano tko će plaćati spomenutu premiju police osiguranja. Ono što me žalosti je činjenica da, prema dobivenim informacijama, rješenje ide u smjeru da županije pokrivaju troškove iz namjenskog djela prihoda od lovo zakupnine“, istaknuo je župan Flego koji smatra da treba pričekati donošenje novog Zakona, kojim bi se, također, trebalo regulirati naplatu šteta od divljači na poljoprivrednim površinama.

„Do tada mogu samo izraziti jedno veliko zadovoljstvo što smo pokazali istarsku solidarnost i zajedništvo i da svih 38 lovačkih društava žele participirati u rješavanju tog problema. Samo zajedničkim pristupom možemo riješiti problem šteta u prometu od divljači, a nakon toga i u poljoprivredi“, zaključio je istarski župan Valter Flego.