Kapitolinski trg 5 obnovljen uz financijsku pomoć Grada Pule i TZ Pule

Zgrada na adresi Kapitolinski trg 5 zasjala je u novom ruhu. Tik do glavnog gradskog trga, u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini grada, obnovljena je uz značajna sredstva Grada Pule zahvaljujući projektu Dolcevita te sufinanciranje Turističke zajednice Grada Pule.

Ugovorena vrijednost investicije uređenja zgrade na adresi Kapitolinski trg 5, stambene površine od 190,44 m2, iznosi 426.661,88 kuna. U sklopu projekta Dolcevita, Grad je u investiciji sudjelovao sa 171 tisuća kuna, te dodatno sa 40 tisuća kuna, sukladno svom suvlasničkom udjelu za poslovne prostore. Drugim riječima, Grad Pula pokrio je 50 posto ukupnog ulaganja. Turistička zajednica Pule sudjelovala je sa 25 tisuća kuna.

“Drago mi je što Turistička zajednica može pomoći u uređenju pročelja zgrada jer, u konačnici, svi imamo isti cilj, a to je uredan grad, za oko ugodan svim našim sugrađanima i turistima koji iz godine u godinu u sve većem broju posjećuju naš grad. Upravo kako bismo nastavili sudjelovati u realizaciji ovakvih projekata, Turistička zajednica je osigurala 100 tisuća kuna. Ovakav jedinstveni model sufinanciranja obnove pročelja i krovova građevina osigurat će da i naši gosti vide Pulu u pravom sjaju”, kazala je direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj.

Radovi su obuhvatili  uređenje u zoni krova, obnovu uličnih pročelja s horizontalnm vijencima, podžbukno postavljanje instalacija, obnovu i zamjenu stolarije.

Provedbom Programa obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, građani mogu ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja (nabava opreme i troškovi izvođenja radova) po pojedinoj građevini, do maksimalno 75.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 100.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine unutar Zone prioriteta. U Zonu prioriteta spadaju Trg Portarata, Ulica Sergijevaca, Clerisseauova ulica, Danteov trg, Forum, Trg Stara tržnica, Prolaz sv. Nikole, Flaciusova ulica, Riva, Kapitolinski trg, Kandlerova ulica, Carrarina i Amfiteatarska ulica, Trg Ozad Arene, Istarska, Scalierova i Flavijevska ulica, Giardini te Flanatička i Fontička ulica. Dodatno sufinanciranje u iznosu od 100% opravdanih troškova ulaganja, do maksimalnih 50.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 70.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine unutar Zone prioriteta, građani će moći ostvariti za radove obnove detalja.

Za sve građevine unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, sukladno odredbi Odluke o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove građevina na području grada Pule, korisnici mogu ostvariti i pravo na sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja do 4.000,00 kuna (s PDV-om) po pojedinoj građevini, koliko se može ostvariti i za provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata građevine, u slučaju energetske obnove.

U slučaju dobrog stanja uličnog pročelja, predviđena je mogućnost obnove isključivo bočnih i dvorišnih pročelja, također za Zonu prioriteta, vidljivih s javnih površina, kao i sufinanciranje obnove samo krova građevine, u slučajevima kada na istom postoje iznimno vrijedni detalji i dekoracije.

Za radove na zaštiti vanjskih dijelova građevine od grafita na cijelom području grada Pule, može se ostvariti sufinanciranje do 50% opravdanih troškova ulaganja, na način definiran odredbama Odluke.

Novost je i mogućnost korištenja pričuve u vidu avansnog plaćanja od strane Grada Pule za razdoblje od najviše 7 godina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana,  čime se na jedinstven način dodatno stimulira i pomaže realizacija programa obnove.