Brojni posjetitelji uživali su sinoć na Malin Festu u Medulinu

Jedinstveni spoj tradicije i zabave pokazao se kao uspješna formula koja privlači velik broj turista, ponajviše obitelji s djecom koji su sinoć ponovno imali priliku uživati u otkrivanju medulinske povijesti i tradicije kroz tematske interaktivne sadržaje na trgu kod vjetrenjače u Medulinu. Podsjetimo se, drugo izdanje Malin Festa započelo je 1. kolovoza, a održava se 8. kolovoza, 15. kolovoza, 29. kolovoza, te 29. rujna. U 19 sati započeo je bogat program inspiriran Malinom na vitar, obnovljenom vjetrenjačom čija se jedra i danas vrte, a u kojoj se nekad proizvodilo brašno za Medulin i njegovu okolicu. U program su uključene udruge i pojedinci s područja Medulina, među kojima su Društvo kulturno – umjetničkog stvaralaštva Mendula koje je uveličalo glazbeni dio programa s tradicionalnim istarskim glazbalima te Plesni studio Pirueta Medulin koji je izveo plesnu točku nadahnutu tradicionalnim istarskim plesom, balunom. Medulinski ribari pod vodstvom biologa Nevena Iveše bili su zaduženi  za upoznavanje posjetitelja s morskim organizmima medulinskog podmorja, a najmlađi su posjetitelji uživali u otkrivanju zanimljivosti vezanih za tajne morskoga svijeta i s oduševljenjem su pratili radionicu.

Kako izgleda pletenje mreže i kako funkcionira ribarenje s  vršom, predstavio je ribar koji je član Lagura ”Istarska batana” koji je oduševio prisutne svojim pričama, vezane uz život ribara, mora, vina i tradicionalnog načina života. Udruga Medulin Art  je za najmlađe pripremila tematsku radionicu ”Malin na vitar” tijekom koje su se izrađivali suveniri vezani uz malin.  Festival je dodatno obogatio program Istra Inspirita nizom sadržaja od kazališnih interaktivnih minijatura inspiriranih poviješću Medulina, malinom i morskim organizmima koji žive u njegovom okružju, do tradicionalnih igara koje uvijek predstavljaju zabavni izazov za velike i male.

Organizatori Malin Festa su Općina Medulin, Lagur ”Istarska batana” i IRTA d.o.o., unutar koje se provodi projekt Istra Inspirit. Malin Fest spoj je tradicije i zabave, a približava posjetiteljima običaje Medulina kroz jedinstveni doživljaj na autentičnoj lokaciji.