Fažana: Ča ribari znaju, nedjelja 12. kolovoza

ČA RIBARI ZNAJU  održati će se u nedjelju, 12. kolovoza 2018. na fažanskoj rivi   od 7,00 sati do 24,00 sati

PROGRAM:

More je škola života. Nevere i fortunali, pučina i zavjetrine… oslikavaju se plemenitošću na licima ribara, a njihove ruke pletu mrežu od starih i novih znanja. Ribari i ostali mještani Fažane na ovoj  ribarskoj fešti  predočuju svoju vjekovnu povezanost s morem,  tradicijske vještine i umijeća ljudi od mora.
7,00  TURNIR U PECANJU  u suradnji sa Pomorsko športskim  ribolovnim društvom Sardela iz Fažane na lukobranu  kod crvenog ferala organizira se  turnir natjecateljskog karaktera za djecu od 6 do 16 godina

20,00 – 24,00        RIBARSKA FEŠTA

20,00 sati:

FAŽANSKA ŠKOLA SOLJENJA SARDELA –  Na fažanskoj rivi održat će se drugi  dio Škole soljenja sardela. Naime, nakon što su 28.4.2018. pod stručnim okom mentora, fažanskih ribara,  učenici Škole posolili sardele i svoje limenke odnijeli kući, sada će ih donijeti na ocjenjivanje njihove kvalitete te će se   proglasiti najbolje slane sardele u 2018. godini  i najboljima podijeliti nagrade.

MALA RIBARSKA AKADEMIJA SARDELA – mala plava riba sardela u Fažani ima i svoju  Akademiju,  te oni koji žele dobiti njenu diplomu, mogu se učlaniti i od fažanskih ribara  naučiti izradu, krpanje  pamučnih mreža, oplitanje bocuna, bokobrana, pravljenje vrša, mornarskih čvorova,  korištenje raznih tradicijskih ribarskih alata, proći tečaj pecanja ili naučiti veslati batanom. Ukoliko ste propustili Školu soljenja u travnju, „profesori“ Akademije  će  u nedjelju podučavati i prenositi i  ta znanja. Za najmlađe je najinteresantniji dio o otkrivanju morskih tajna,  živog svijeta fažanskog plićaka.

ribolov pod feralima –   u suradnji s PŠRD Sardela i JK Brioni, gosti manifestacije moći će sudjelovati u pokaznom ribolovu, u kojem će se  batanama s feralima, pomoću  osti loviti riba u fažanskoj luci.

RIBARNICA KOD PAOLA I NINE –  tridesetih godina  20 stoljeća na fažanskoj rivi prodavala se riba u dvije ribarnice „Kod Paola“ i „Kod Nine“. Danas više nema ribarnica, no u nedjelju će se moći vidjeti kako su  se prodavale svježe sardele na starinski način.

MALI  JEDRILIČARI  – ovoga ljeta u organizaciji JK Brioni, Fažana, organizirana je i škola jedrenja. Školu  je pohađalo 40-tak najmlađih Fažanaca koji će u nedjelu, na fešti zajedriti svojom klasom optimist.

ROBOTIČKA  RADIONICA ZA DJECU: pored tradicionalnog načina, kako pecati sardele  na suvremeni način uz pomoć robota,  moći će se nauči uz robotičku udrugu BIT Kids  101 iz Fažane.

GASTRO PONUDA – ada bi ribarski ugođaj bio potpun, dio fažanske rive zamirisati će sardele sa gradela.

22,00
PODJELA NAGRADA ŠKOLE SOLJENJA SARDELA
– nakon ocjenjivanja  žirija, nagraditi ćemo najbolje slane sardele

ZABAVNI PROGRAM uz KLAPU INTRIGA,  ERIKA BALIJU i  DUO REMI