DOVRŠEN PRVI DIO DIONICE NERAZVRSTANE CESTE ŽMINJ-BALIĆI

Nakon trideset godina dugog čekanja konačno je završen prvi dio rekonstrukcije nerazvrstane ceste Žminj-Balići, odnosno asfaltirana je dionica od sela Balići do sela Žagići čime je završen prvi dio rekonstrukcije cjelokupne trase na koju se čeka već punih 30 godina. Obilaskom gradilišta ne može se sakriti zadovoljstvo, kako ni aktualnog žminjskog vodstva, tako ni lokalnog stanovništva kojem završetak rekonstrukcije ove dionice skraćuje putovanje od najudaljenijeg sela do samog Žminja za 2,5 kilometra.

Rekonstrukcija, čiji je završetak planiran za prvu polovicu mjeseca rujna, započela je 28.06. uvođenjem u radove i iskolčavanjem, te se u 21 radni dan uspjelo urediti i završiti polovicu planiranih radova. Prva polovica je od izuzetne važnosti jer istom prometuje školski autobus koji prevozi osnovnoškolce svakodnevno dva puta u školu i iz škole, čime je maksimizirana ne samo udobnost, već i sigurnost djece na njihovom svakodnevnom putu u školu. Završetak radova navedene dionice bio je i planiran za početak rujna, no radi kvalitetnih uvjeta i pogodnih vremenski prilika isti je realiziran mjesec dana prije te stoga slijedi plan realiziranja cjelokupne dionice do polovice rujna 2018. godine.

Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Žminj-Balići financirana je iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., Operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Ugovor sklopljen 08. veljače  s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koje kao provedbeno tijelo odobrava sredstva. Istime je Općini Žminj dodjeljeno 4.588.728,13 kuna potpore za rekonstrukciju ceste čime je navedenoj dionici i Općina Žminj dodjeljena najviša potpora na području Istarske županije u navedenom natječaju.

Ponos je i sreća biti dio realizacije projekta od izuzetne važnosti kako za stanovnike Balića i Sutivanca, tako i za mještane Općine Žminj koji nakon 30 godina od kad se počela spominjati rekonstrukcija ceste konačno mogu uživati u istoj, te sigurno i brzo stići u Žminj. Veselimo se skorašnjem završetku navedene dionice te srdačno zahvaljujemo nadležnim Ministarstvima poljoprivrede te Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture kao nadležnim tijelima na dodijeljenoj potpori, a izvođaču na brzini realizacije i stručnosti pri izvođenju radova usprkos toplinskim valovima koji zahvaćaju cijelu Hrvatsku. Ovime se u Općini Žminj otvara ciklus realizacije projekata čija realizacija znači brži i kvalitetniji razvoj općine te povećanje kvalitete života mještana Općine Žminj, ali i stanovnika susjednih općina.