Ciklus podvodnih fotografija “Tirkizno Crveno more” u Gradskoj radionici Pula

Pasionirani fotograf Goran Milošev predstavit će ciklus podvodnih fotografija “Tirkizno Crveno more” nastalih posljednjih godina pretežno na području Crvenog mora u Gradskoj radionici u nedjelju 19. kolovoza 2018. godine u 20:30 sati.

Fotografije nastale u podmorju nacionalnog parka RasMohamed, na poluotoku Sinaj u Crvenom moru izrađene su primitivnom podvodnom opremom, bez dodatnog osvetljenja ili drugih pomagala, jednostavnim ronjenjem na dah na dubini do 20 metara. Za autora je poseban izazov predstavljalo pitanje kako u takvim okolnostima napraviti kvalitetnu fotografiju, odnosno u situaciji kad nema vremena za razmišljanje o kompoziciji ili dodatnim postavkama fotoaparata već treba “samo” zaroniti, izabrati motiv, snimiti fotografiju i vratiti se nazad na površinu. Rezultate takozvanog “podvodnog safarija” moguće je provjeriti tek dolaskom na suho, ali sam podatak da je dnevno snimano više od 300 fotografija,  govori o velikom naporu koji je bio potreban  da se napravi ovaj ciklus.

Goran Milošev rođen je u Puli 1957. i tu je proveo svoju mladost, a život mu je bio vezan uz more. Poslije Zagreba, Dueseldorfa i Ljubljane zadnjih se dvadesetak godina ustalio u Logatecu, pospanom gradiću u srcu kraške pokrajine. Amaterskom fotografijom  bavi se već od najranije mladosti, a rezultat toga je digitalna zbirka od približno trinaest tisuća fotografija. Posljednjih godina privlači ga podvodna fotografija, a zbog posebnog bogatstva boja i punoće života odlučio je taj sadržaj podijeliti s publikom te je na ovu temu zadnjih godina imao samostalne izložbe u galeriji Hiša Sonca  u Logatecu, Foto klubu Varaždin te u pulskom Akvarijumu na Verudeli.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan

Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova