Polaganjem vijenaca odana počast žrtvama Vargarole

Povodom obilježavanja 72. obljetnice eksplozije na Vargaroli (Vergaroli), kada je poginuo velik broj nevinih Puljana, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te predstavnici Grada Pula položili su danas vijence na spomen-obilježje kod pulske Katedrale.

Tom su prilikom zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek , zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošič zajedno s predsjednikom pulske Zajednice Talijana Fabriziom Radinom, položili vijenac na spomen obilježje žrtvama Vargarole.

Uz predstavnike Grada Pule ceremoniji su prisustvovali i predstavnici pulske Zajednice Talijana, konzulata Republike Italije, Slobodne Općine Pula u azilu, Istarske županije te članovi obitelji žrtava. Odavanje počasti žrtvama započelo je, kao i ranijih godina, svetom misom u pulskoj Katedrali uz nastup zbora KUD-a “Lino Mariani”.

Podsjetimo, prije točno 72. godinu, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine. Prema službenim podacima poginulo je 116 osoba, mahom žena i djece, ali dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati, pa ih je možda bilo i više, a ranjeno je 216 osoba. Nemili se događaj dogodio u nedjelju, kada je područje (koje se smatralo omiljenim okupljalištem pulskih Talijana) bilo puno kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, a koja je bila nastavak proslave blagdana Velike Gospe.

Iako su mine trebale biti bez detonatora, one su na nerazjašnjen način eksplodirale, a eksplozija oko šest tona eksploziva bila je razorna i užasnih posljedica. O uzroku eksplozije postoje dvije teorije – jedna je samoaktiviranje, a druga eksploziju tumači kao namjeran čin. Iako su savezničke vojne vlasti provele istragu, a navodno su otkriveni tragovi naprava za aktiviranje mina (prema nekim mišljenjima, nisu sve mine bile deaktivirane), nije otkriveno ništa konkretno što bi upućivalo na moguće počinitelje.