BARTULJA: ZBOG LOŠEG VREMENA SAV ZABAVNI I KULTURNI PROGRAM SELI U ŠATOR KOD ŠKOLE

Danas je u Žminju Zad kaštela najavljen program najveće istarske pučke fešte, Žminjske Bartulje. Održava se tri dana, od 23. do 25. kolovoza, a sva su događanja najavili Nensi Pereša Licul, voditeljica projekata TZ Žminj, Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj i Sanjin Stanić, predsjednik Organizacijskog odbora Žminjske Bartulje 2018.   Bartulja je stoljetna pučka fešta koja se nekad slavila isključivo 24. kolovoza, na dan svetog Bartula, čija je crkva, što se nalazi na zapadnom ulazu u mjesto, sagrađena u 16. stoljeću. U njoj se, na glavnom oltaru nalazi kip toga sveca izrađen u žminjskoj drvorezbarskoj radionici, a primjer je seoskog baroka u Istri. Žminjci su se, nakon mise, njemu u čast okupljali oko obiteljskih stolova na kojima je neizostavan bio kupus. Potom bi odlazili na samanj, te zabavu i ples u jednu od desetak oštarija.

Iako osuvremenjena, Bartulja koja se danas održava posljednjeg vikenda u kolovozu, u velikoj se mjeri oslanja na stoljetnu tradiciju.

Bogat program ove godine, koju karakterizira i potpuni zaokret u vizualnom identitetu, počinje u četvrtak biciklijadom, koja starta u 16: 30 h s parkirališta kod škole. U Žminju su za sudionike pripremili dvije trase, dužine 13 i 32 km. Startnina se ne plaća, a organizatori mole bicikliste da se zbog što bolje organizacije unaprijed najave na bk.zminj.hr Sve sudionike očekuje večera i piće, a u suradnji s tvrtkom Pedalistra moguć je i najam MTB bicikla, s popustom.
Istog dana, u četvrtak u 18 h, počinje memorijalni nogometni turnir veterana.

U petak se u Vidulini boće igraju cijelog dana, dok će u Žminju na nogometnom igralištu u 18 h snage odmjeriti NK Žminj i NK Smoljanci Sloboda.

Kazališna predstava za najmlađe, Tri praščića u izvedbi pulskog Teatra Naranča, kao i sav kulturno – umjetnički program, zbog najave kiše, seli u šator do Osnovne škole Vladimira Gortana, a spomenuta predstava za djecu počinje u petak u 20 h. Jasmin Stavros i Ribalta band u petak, te Mauro Staraj i njegova La banda, El duo (Eleonora Dobrović i Luka Brgić) i Replay band u subotu, također nastupaju u šatoru na rukometnom igralištu do škole.

U kulturno – umjetničkom programu sudjeluju Dječji vrtić Rapčići, Osnovna škola Vladimira Gortana, Folklorno društvo Cere, Noel Šuran, Marija i Milan Kranjčić, Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju iz Pule i brojni drugi izvođači. Program počinje u 18 h u subotu, također u šatoru.

Ulice Žminja bit će prepune domaćih i ekoloških proizvoda, suvenira, slika i rukotvorina. Dolaze izlagači s ekološkim maslinovim uljima, vinima, suhomesnatim proizvodima, slasticama, proizvodima od lavande, aronije, smilja i konoplje. Posjetitelji će moći kupiti ručno rađen nakit čak iz Šibenika, filcanu i čunčanu vunu Udruge Lodrica iz Kastva ali i radove Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, iz Pule.

Po već ustaljenu običaju, na Sajmištu je u subotu od 7 do 12 h organiziran stočni sajam i smotra domaćih životinja, a u 17 h iza trgovine Ultra, konjički turnir u preponskom jahanju.

U 10 h u subotu starta utrka Žminj teče(ka), iako iz Žminja mole sudionike da s prijavama krenu već u 8 i 30 h na dan utrke, ili se u danima uoči utrke najave na tzzminj@zminj.hr. Staza je duga 8 km, a natjecatelji će biti podijeljeni u tri muške i tri ženske kategorije. Čeka ih okrjepa na stazi, prigodni pokloni i obrok nakon završene trke. No, važno je naglasiti kako je trka humanitarnog karaktera i sav prihod od startnine odlazi udruzi Jak kao Jakov koja novac prikuplja za djecu s malignim oboljenjima. Članovi udruge će na štandu ispred crkve svetog Mihovila, gdje utrka starta, biti cijeloga dana, pa organizatori pozivaju posjetitelje Bartulje na doniranje, u skladu s mogućnostima.

Novost je ove godine program pod nazivom Okupljanje generacija & craft beer kutak kod kultnog Magnusa, te tzv. BASS KANTUN/Vibration Addict Soundsystem Spod kaštela u petak i subotu, od 21 h na dalje.

Ulaz je besplatan na sva događanja a Žminjci su se pobrinuli da kiša ne poremeti dugo pripremanu zabavu.