Održan 39. Plivački maraton Stoja – Valsaline

Nedjeljno jutro u Puli okupilo je ljubitelje plivanja, ali i šire na tradicionalan plivački maraton, točnije  39. Plivački maraton Stoja – Valsaline, koji je u Puli poznatiji kao ‘Mornar’.

U ime Grada Pule maratonu i podjeli pehara prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek zajedno s direktorom Pulasporta d.o.o Ivanom  Glušcem, čestitavši pobjednicima, ali i svim sudionicima na sudjelovanju na manifestaciji koja je , možemo reći već tradicionalni ljetni događaj u gradu, pridružili su se slavlju i podjeli pehara.

Na maratonu je sudjelovalo  272 natjecatelja iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i Engleske. Od utrke duge 1850 metara odustalo je samo sedam natjecatelja. Plivalo se po sunčanom vremenu uz laganu buru, a najbrži su bili: u muškoj konkurenciji Thomas Ferroni (Tim Veneto, Italija) s vremenom 22,37 min, te u ženskoj konkurenciji Sara Vilić (Pewag Racing Team, Austrija) s vremenom 25,11 min. Rekord staze koji je postignut 2017. godine i dalje drže Nicola Roberto (19,01) i Vasiliki Kadoglu (21,14). Najstariji natjecatelj bio je Jako Barać koji je i u svojoj 83. godini otplivao ovaj maraton i to već 14. put. Najmlađa natjecateljica koja je završila utrku je Anja Petković, 2011. godište.

Nakon maratona uslijedila je okrijepa za sve plivače te ugodno druženje uz glazbu, već tradicionalnu tombolu i plivačke priče. Oni najbrži u ukupno devet kategorija dobili su i zaslužene medalje. Ovaj popularni plivački maraton u organizaciji Plivačkog kluba ‘Pula‘ tradicionalno je završio zajedničkim skokom u more i dobrom feštom.