PRIOPĆENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE ISTARSKE ŽUPANIJE

Nakon dužeg klimatskog razdoblja obilježenog vrlo visokim temperaturama na području Istarske županije, meteorološke službe prognoziraju dolazak nepogoda u noći sa petka na subotu i nedjelju. Očekuje se jaki do olujni vjetar, grmljavina i veća količina padalina što može biti opasno za ljude i životinje te izazvati štetu na imovini i prostoru.

Stožer civilne zaštite Istarske Županije poziva sve građane Istarske Županije, turiste i pravne osobe na oprez i pridržavanje sljedećih uputa:

– zatvoriti sve otvore na stambenim, javnim i gospodarskim objektima,
– poduzeti mjere samozaštite uz objekte i prostore koji su podložni skupljanju vode tj. poplavi,
– bez nužne potrebe ne izlaziti iz objekata i ne zadržavati se uz objekte i ispod stabala radi mogućnosti udara groma i pada dijelova objekta, grana i drugoga,
– bez nužne potrebe ne upotrebljavati vozila te ih ne zaustavljati i parkirati ispod stabala i na mjestima koja su podložna skupljanju vode i poplavi,
– ne izlaziti plovilima na more i poštovati upozorenja i upute Lučke kapetanije.

Pozivamo sve pravne osobe u čijim objektima i prostorima borave turisti da poduzmu dodatne mjere opreza i zaštite kako bi zaštitili svoje goste. Pozivamo sve da prate obavijesti putem sredstava javnog priopćavanja . U slučaju potrebe nazvati vatrogasce na broj 193, policiju 192, hitnu medicinsku pomoć 194 ili službu 112.