Uništena protubrodska mina

Danas od 7 do 11 sati, policijski službenici proveli su složenu akciju uklanjanja i uništavanja protubrodske mine iz akvatorija Umaga. Mina je zastala iz ratnih zbivanja II. svjetskog rata te je kao takva predstavljala potencijalnu opasnost za pomorski promet i građane. U ovoj složenoj akciji, uz djelatnike Protueksplozijskog odjela PU istarske, sudjelovali su i ronioci specijalne policije, ekipa Javne vatrogasne postrojbe Umag te civilni subjekti. Nakon što je sigurno izvučena iz podmorja, policijski službenici su u kontroliranim uvjetima uništili minu na prostoru bivše tvornice cementa u Umagu.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.