Kino Katarina (Valelunga) Pula: Godine hrđe

UTORAK, 4. RUJNA U 20:30 SATI
Kino Katarina (Na Valelungi, sjevernom dijelu Pulskog zaljeva) vas poziva na tematsku filmsku večer na otvorenom uz dokumentarni film ”Godine hrđe”, u utorak, 4. rujna, uz gostovanje redatelja Andreja Korovljeva.
”Projekcija s pogledom na naš grad odnosno Uljanik, gesta je kojom izražavamo podršku radnicama i radnicima Uljanika, ali i poziv za solidarnost u borbi koja je pred njima i nakon isplate srpanjske plaće. U feminističkom duhu Kino Katarine, posebnu pozornost posvetit ćemo pitanju amortizacije ovakvih društveno-ekonomskih kriza u privatnoj sferi, sferi reproduktivnog rada kojeg mahom obavljaju žene.” – kažu u Kinu Katarina.

GODINE HRĐE: Dokumentarac o katastrofalnim uvjetima rada u pulskom brodogradilištu Uljanik i beskrupuloznom iskorištavanju radnika pod krinkom privatizacije. Priča o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.

ANDREJ KOROVLJEV: Redatelj sjajnog dokumentarca ”Godine hrđe” iz 2000. o radnicima pulskog brodogradilišta Uljanik u raljama beskrupulozne hrvatske privatizacije. Posljednjih godina vrlo se uspješno bavi režiranjem reklama i glazbenih spotova.