Otvoreno pismo Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Predsjedniku Vlade RH

U našu je redakciju pristiglo Otvoreno pismo Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koje prenosimo u cjelosti.
“Poštovani gospodine Predsjedniče Vlade RH,
Sigurni smo da Vam ne moramo pojašnjavati situaciju u Grupi Uljanik, kao ni očekivanja svih dimbenika, a posebno radnika, koji očekuju od Vlade i Vas osobno promptno reagiranje.
Nesporno je da će Vlada kroz državni proračun, u bilo kojoj varijanti rješavanja krize u Uljaniku, podnijeti veliki teret koji može biti značajno različit u iznosu i posljedicama.

Smatramo da Vlada u slijećeih nekoliko dana treba pokazati da li i djelima, a ne samo riječima, zadržava brodogradnju u RH ili ne.
Za nas nema spora kakav bi stav Vlade trebao biti iz cijelog niza razloga životno važnih za radnike Uljanika, kao i za cijelu za industriju u Republici Hrvatskoj.

Sasvim sigurno ste upoznati s odlukom NO Uljanika o sazivanju Skupštine Društva 16.10.2018. godine. Hoće li Vlada predložiti svoje predstavnike u NO Društva bit će svima
pokazatelj smjera slijedećih koraka.  Slijedom navedenog pozivamo Vas da vrlo jasno poručite da će Vlada RH dati svoje predstavnike u NO Društva i na taj način neposredno kontrolirati
povođenje svih aktivnosti koje slijede u provođenju Programa restrukturiranja koji podržavate i koji ćete usvojiti zajedno s EK.

Ovakva poruka i ovakav čin pružili bi nedvosmislenu poruku dobavljačima, brodovlasnicima i svim drugim neposredno vezanim čimbenicima, a radnicima dala nadu u pronalaženje rješenja. Pozivamo Vas još jednom da vrlo jasno pokažete da namjeravate zadržati brodogradnju u RH i da podržavate program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta te imenujete svoje predstavnike u NO Uljanika d.d.”

Foto: Kristijan Siladić