Upriličen prijem za 119. brigadu HV povodom 27. godišnjice osnutka

Povodom 27. godišnjice osnutka 119. brigade HV, danas su u prostorijama Istarske županije u Puli zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin i pročelnik Kabineta Grada Pule Aleksandar Matić primili pripadnike ove vojne postrojbe iz Istre.

Tom im je prigodom, zamjenik župana čestitao i poručio prisutnim pripadnicima kako je Županija ponosna na sve pripadnike 119. brigade i dodao kako i danas čuvamo uspomenu na one pripadnike koji su položili živote na oltar domovine.

Pročelnik Matić pridružio se čestitkama povodom godišnjice osnivanja te istaknuo kako 119. brigada zbog svog iznimno moralnog i vrijednog djelovanja u Domovinskom ratu i danas uživa veliki ugled, a svi stanovnici Istre mogu biti ponosni na svoje hrabre vojnike.

Kako su konstatirali prisutni, iako nismo izravno bili zahvaćeni ratom, dali smo svoj veliki doprinos. Odaziv na bojišnicu iz Istre bio je najveći u Hrvatskoj te nam je drago da danas i državni vrh to ističe. Istra je u to vrijeme prihvatila velik broj prognanika i izbjeglica od koji su mnogi i nakon rata ostali i u Istri našli svoji novi dom. Brigada nije imala repova niti jednu mrlju te je po tome primjer ostalima.

Jedan od čelnih ljudi brigade bojnik Marijan Mužinić istaknuo je da imaju vrlo dobru suradnju s Gradom Pula, Gradom Rovinjem, i Gradom Labinom ali i ostalim gradovima i općinama u Istri te Istarskom županijom. Zahvaljujući njihovoj financijskoj i drugoj pomoći, omogućena je realizacija konstruktivnih inicijativa i projekata.

Jedan od takvih projekata je upravo i proslava godišnjica 119. brigade HV koje se ove godine   obilježava prijemima i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima u Rovinju, Labinu te danas prijemom od strane predstavnika Grada Pule i Istarske županije. Sutrašnji dan u Puli, bit će obilježen polaganjem vijenaca na Gradskom groblju i zajedničkim druženjem u prostorijama 119. brigade.

Mužinić se prisjetio osnivanje 119. brigade dana 7. rujna 1991. godine kazavši kako je ona pokrivala cijelu Istru, s 4 bojne; po jedna u Umagu i Pazinu te dvije pulske, prva i četvrta. Napomenuo je kako je jedna od osnovnih zadaća bila očuvanje mira te kako su njezini pripadnici u Domovinskom ratu uglavnom djelovali na ličkoj bojišnici te u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja”.