Obilježen Svjetski dan sepse

Opća bolnica Pula u suradnji s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) pridružuje se već četvrtu godinu zaredom  kampanji  “Zaustavimo sepsu”  javno-zdravstvenom akcijom s ciljem informiranja građana i jačanja javne svijesti o sepsi potaknuta statistikama oboljelih.

Sepsa globalno zahvati 20 000 000 – 30 000 000 ljudi godišnje, od kojih prema izvješću Global Burden of Disease (2012.) umre više od 10 milijuna godišnje, što dovodi sepsu na drugo mjesto po uzroku smrti diljem svijeta! Moramo imati na umu da je sepsa dijelom preventabilna bolest u barem 20% slučajeva i vodeći se tom činjenicom moramo usmjeriti svoje napore u postizanju tog realnog postotka.

Danas su povodom toga na Gradskoj tržnici Opća bolnica Pula u suradnji s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) , Hrvatskim liječničkim zborom, podružnica Istarska i Medicinskom školom Pula, proveli javno-zdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana sepse na od 11:00 do 13:00 sati.

U ime Grada Pule akciji se odazvala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci koja je naglasila kako Grad Pula se rado odazove i uvijek podržava ovako hvalevrijedne akcije, te koliko je važno prenijeti građanima bitne informacije za zdravlje.

Građanima su osigurani i tiskani materijali (brošure) na kojima su mogli  pronaći bitne podatke o sepsi.

U svrhu edukacije i informiranja zdravstvenog osoblja održati će se i prigodna predavanja u četvrtak,13. rujna (na sam Svjetski dan sepse) s početkom u 17 sati u dvorani Circolo, Pula.