Plesne večeri na Portarati, 14. rujna u 19.00 sati

U petak, 14. rujna 2018. u 19,00 sati održat će se prva od tri  Plesne večeri na Portarati u organizaciji SAKUD-a. Nastupit će KUD Mate Balota iz Raklja sa svim svojim mlađim članovima i predstaviti dio bogate kulturne baštine. Pokrovitelji programa su Grad Pula i Turistička zajednica Grada Pule.

KUD „Mate Balota“ osnovan je 1996. godine i okuplja sedamdesetak plesača, svirača i pjevača, od vrtića, osnovne i srednje škole, studenata i odraslih članova, koji njeguju tradiciju i tradicijske vrijednosti ovoga kraja narodnim plesovima, svirkom na mihu, roženicama i harmonici te narodnim napjevima na tanko i debelo.

U svojih dvadeset  godina djelovanja, članovi KUD-a su svoj kraj predstavili u mnogim krajevima širom Hrvatske, ali i izvan granica domovine u Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Među nastupima posebno treba naglasiti nastup na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, te nastup na Pantovčaku kod Predsjednika Republike.
KUD nosi ime Mije Mirkovića – Mate Balote, koji je živio i radio kao profesor na Pravnom fakultetu u Subotici od 1928. – 1939. god. gdje je i nastala najpoznatija i najvažnija zbirka pjesama „Dragi kamen“ 1937. god. Njeguje se interpretacija njegovih pjesama na nastupima Društva.