Vikend s Istra Inspiritom u Vrsaru i Bujama

Ovaj će vikend ponovno biti u znaku Istra Inspirita koji će se u petak, 14. rujna  održati u sklopu manifestacije Stari samanj pod kaštelom u Vrsaru gdje će se uprizoriti dijelovi povijesnog statuta iz 17. stoljeća, a u subotu, 15. rujna  će se u sklopu Dana grožđa u Bujama oživjeti tradicionalni poljoprivredni život u Istri.

Program Istra Inspirita ‘Statuti et ordini nel Castello di Orsera’ će se u sklopu Starog samnja odvijati na središnjem trgu Vrsara od 19.30h te će oživjeti dijelove povijesnog statuta kojeg su u Vrsarsku grofoviju donijeli porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Manifestacijom se želi podsjetiti kako je Vrsar nekada živio i kako je statut funkcionirao i utjecao na stanovnike, a glumci Istra Inspirita će kroz kazališna uprizorenja na komičan i zabavan način odvesti posjetitelje na putovanje kroz vrijeme kroz običaje iz tog doba. Tako će posjetitelji saznati kako se kontrolirao ulaz ljudi u grad kod gradskih vratiju na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, a vino je moralo biti vrhunske kvalitete, te su se na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali oni, koji bi prekršili određene dijelove Statuta. Organizatori manifestacije koja će se održati u Vrsarru  14. i 15.09. su Turistička zajednica općine Vrsar i Udruga ugostitelja Vrsar.

U sklopu Dana grožđa 2018., koje organizira Turistička zajednica grada Buje, Istra Inspirit će za posjetitelje oživjeti tradicionalan poljoprivredni život u Istri čija su glavna obilježja obrađivanje vinove loze, ”oštarije” te tradicija proizvodnje vina u Istri. Nastup Istra Inspirita pod nazivom  ‘Bakhov dvor’ održat će se 15.09. s početkom u 18.45 sati.

Foto: Saša Halembek