Ministar Božinović u Puli potpisao sporazume za poboljšanja uvjeta života i rada policijskih službenika

Kako bi se poboljšali uvjeti života i rada policijskih službenika u Policijskoj upravi istarskoj, ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović je jučer, 13. rujna u Puli, nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske, potpisao sporazume o sufinanciranju troškova stanovanja policijskih službenika na području Poreča, Umaga, Pule, Medulina te sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene objekta u Rovinju za stanovanje policijskih službenika.

 

Naime, stambeni smještaj policijskih službenika dugogodišnji je problem Ministarstva unutarnjih poslova, pogotovo u dijelovima Hrvatske koji su ujedno i najposjećenija turistička odredišta. U tim područjima, upravo zbog razvijenosti turizma i drugih poslovnih mogućnosti, postojao je slabiji interes za policijsko zanimanje među lokalnim stanovništvom te su se stoga u te krajeve upućivali policijski službenici iz drugih dijelova Hrvatske, najviše iz Slavonije. Budući da ti policijski službenici nemaju riješeno stambeno pitanje, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, poduzeti odgovarajuće mjere u cilju poboljšanja materijalnog statusa i uvjeta života policijskih službenika.

 

Jedna od policijskih uprava koje se susreću s ovim problemom je i Policijska uprava istarska. Zahvaljujući uspješnoj suradnji između policijske uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave, koje su prepoznale da ulaganjem u policiju, ulažu u sigurnost svojih područja, u Puli su jučer potpisana četiri sporazuma, vrijednosti 1.27 milijuna kuna, kojima će se riješiti stambeno pitanje za više od stotinu policijskih službenika. Gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i načelnik općine Medulin Goran Buić prepoznali su važnost ulaganja u sigurnost i adekvatan život policijskih službenika u Istri tako da će njihove jedinice od 1. siječnja 2019. godine sufinancirati troškove najamnine i režijske troškove koje podmiruju policijski službenici u stanovima koje su iznajmili od trećih osoba.

 

”Istra je regija u kojoj se iz godine u godinu ostvaruje najveći broj noćenja i turističkih dolazaka te je, uz uobičajene, ovo dodatni razlog zašto je nužno da stanje sigurnosti na području Istarske županije bude na visokoj razini. Kako bi se to postiglo, prvenstveno na korist svih građana, ali i njihovih gostiju, ključan preduvjet jest osigurati onima koji sigurnost održavaju, policijskim službenicima, kvalitetne uvjete rada, suvremenu opremu, vrhunsku obuku i adekvatne radne prostore”, rekao je ministar Božinović nakon potpisivanja sporazuma i napomenuo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova dosad već sklopilo slične sporazume s Novaljom, Dubrovnikom i Makarskom.

 

Osim sporazuma o financiranju troškova stanovanja policijskih službenika, ministar unutarnjih poslova  potpisao je i sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene objekta u Rovinju s istarskim županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom. Tim sporazumom uređena je prenamjena objekta koji je trenutno devastiran i izvan upotrebe u stambenu zgradu s desetak manjih stanova. Procijenjena financijska vrijednost sporazuma je 10 milijuna kuna, pri čemu će Ministarstvo unutarnjih poslova sudjelovati s 50%, Grad Rovinj s 35% i Istarska županija s 15 % sredstava. Ovo je prvi put da Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže u prenamjenu stambenog objekta u manje stambene jedinice od 35-50 m², koje bi se dodijelile u najam djelatnicima Policijske uprave istarske, a kako bi se zadržali na radu u Policijskoj postaji Rovinj-Rovigno.

 

”Uz danas potpisane sporazume, u ovoj smo godini investirali u Istarsku županiju i preko projekta energetske obnove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, za što smo prijavili objekte policijskih postaja u Bujama i Pazinu”, rekao je ministar Božinović i istaknuo da od početka mandata intenzivno radi na poboljšanju uvjeta rada policijskih službenika, a u cilju da se svakom policijskom službeniku omogući neometano i kvalitetno obavljanje zahtjevnih, složenih i nerijetko rizičnih policijskih zadaća.