U sklopu bogatog programa Europskog tjedna kretanja dijeli se i 155 nagrada

Pod sloganom „Podijeli se, pokreni se!“ Pula se po trinaesti put zaredom pridružuje mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti koji će se odvijati od 16. do 22. rujna. Cilj manifestacije je poboljšanje održivog urbanog prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i ostalih oblika zagađenja, kao i  stvaranje što kvalitetnijeg i  zdravijeg životnog okruženja.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić je, prezentirajući program, izrazio je zadovoljstvo što je svake godine odaziv građana sve veći čime se potvrđuje važnost i potreba organiziranja ove manifestacija koja ima višestruke koristi za cijelu zajednicu i potiče građane da aktivno sudjeluju i doprinose zdravom životu i održivom razvoju. Posebno zahvalu uputio je partnerima zahvaljujući kojima je program svake godine sve kvalitetniji i bogatiji.

„Riječ je o jednoj zaista hvalevrijednoj organizaciji u kojoj svatko može pronaći ponešto za sebe i ovom prilikom pozivam sve naše sugrađana i goste da se u što većem broju odazovu na programe i aktivnosti i doprinesu zdravim životnim navikama, ekologiji i zaštiti okoliša“ istaknuo je Škuflić.

Podsjetimo, obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti (engl. European Mobility Week) započelo je 2002. godine u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija. Za sudjelovanje u manifestaciji, do sada je prijavljeno 49 država i  gotovo 2400 gradova. Iz Hrvatske se, osim Pule, za sudjelovanje prijavilo još 8 gradova:  Zagreb, Zadar, Sutivan, Koprivnica, Kutina, Jastrebarsko, Belišće i Mursko Središće.

Već i sam slogan motivira na razmišljanje o prihvatljivom načinu prijevoza koji pozitivno utječe na okoliš kao i samu kvalitetu života. Intencija je smanjiti korištenje motornih vozila u korist aktivnih modela kretanja, kao što su pješačenje i vožnja bicikla te korištenje javnog prijevoza.

Zajedno s 22 partnera, Grad Pula pripremio je niz različitih aktivnosti za sve dobne skupine građana u nastojanju da ih realizacijom kroz Europski tjedan mobilnosti, usvoje kao stalan odabir na putu održivog osobnog i urbanog razvoja.  Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna.

Osim glavnih komponenti manifestacije, na rasporedu je i niz drugih aktivnosti, a sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno ili po promotivnim cijenama.

Prateći program  lokalnih radio postaja bit će moguće osvojiti 155 nagrada: planinarske izlete na Učku i na Velebit, kardiološke i neurološke liječničke preglede, ulaznice za Aquarium Pula i Adrenalinski park Pula,  vožnju panoramskim autobusom Pula City Tour i obilazak Kuće istarskog maslinovog ulja, beskontaktne kartice u vrijednosti od 50,00 i 100,00 kuna za vožnju autobusima Pulaprometa, kartice za vožnju Bičkletom i ruksak pakete EDIC-a.

Europski tjedan  mobilnosti započinje obilježavanjem Dana zaštite ozonskog omotača, te je za nedjelju predviđeno niz aktivnosti u prirodi, na otvorenom:  izlet na Učku, pješačenje i vježbe u prirodi – šetnja stazom Koza gdje će se KRUPP-ovcima pridružiti liječnici specijalisti, spuštanje „zip line“-om preko kanjona na Verudeli, biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda i demonstracija prelaska po nategnutoj elastičnoj traci (slackline-a) preko  Gortanove uvale.

„Svake godine KRUPP se uključuje u aktivnosti projekata Grada Pula i s najvećim brojem članova dolazimo na ovakve manifestacije. Naše pješačenje će krenuti će sa staze Koza prema Verudeli gdje ćemo napraviti jednu kratku vježbu istezanja i potom uputiti prema Bunarini uz prigodno završno druženje. Stazu Verudela smo izabrali prvenstveno jer je blizu te veliki broj građana, djece, osnovnoškolaca se može odazvati. Pješači se uz more što također ima svoje pozitivne efekte, a i prije nekoliko godina smo upravo tu stazu, uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Grada Pule, uredili i stavili edukativne panoe za zdravu prehranu i slično“, navela je Eugenia Nađ, tajnica KRUPP-a i pozvala građane da se priključe aktivnostima.

Program se nastavlja u ponedjeljak, na lokaciji mjerne postaje Fižela na Stoji, gdje će učenicima osnovnih škola biti održano predavanje o važnosti i načinima mjerenja kakvoće zraka, a započeti će i edukativni posjeti školske djece park šumi Šijana koji će se održavati svaki dan do petka.

Saša Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije  naznačio je da se u ovom projektu i partnerstvu s Gradom ZZJZ IŽ bavi elementom okoliša na način da učenike 7. i 8. razreda upozna s mjernom postajom za kvalitetu zraka na Fiželi, dok je Anton Pletikos, tajnik zajednice tehničke kulture Pula najavio zajednički projekt sa Autoklubom Pula – Rovinj i Postajom prometne policije kojim će se prezentirati program upotrebe bicikla kod djece 4. i 5.  razreda osnovne škole. „Bicikl kao prijevozno sredstvo treba što više uvrstiti u redovnu upotrebu na ispravan i siguran način. Sam program ima značajan utjecaj na stjecanje prometne kulture“, osvrnuo se Pletikosa na program koji će se održati u srijedu na Trgu Portarata – „Sigurno s biciklom u prometu i polaganje za vožnju biciklom „Sigurno na dva kotača“, „Sigurno kretanje u prometu“ i prezentacija biciklističke ophodnje te informiranje građana o mogućnostima koje pruža EU. Osim navedenog održat će se i izlaganje vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Dan prije, u utorak, se u popodnevnim satima, veliki i mali mogu okušati u hodanju preko nategnute elastične trake (slackline-a) u park šumi Šijana.

U četvrtak počinje sajam cvijeća „Giardino“ na Giardinima, koji će trajati do nedjelje,  kreće se  s obnovom zelenog fonda grada Pule sadnjom stabala na dječjem igralištu Vidikovac, Vodotoranj jug, a ponovo će biti moguće i hodanje preko nategnute elastične trake (slackline-a) u park šumi Šijana u popodnevnim satima.

Za petak je planirana prezentacija sustava zelenog prijevoza BIČIKLETA, postavljanjem dodatnih pet električnih bicikli te besplatni vođeni posjet Kući istarskog maslinovog ulja, koji će se ponoviti i u subotu.

Dan bez automobila u subotu, 22. rujna, obilježit će se zatvaranjem prometa duž Lungo mare te šetnjom i vožnjom Lungomareom na tandem biciklima za slabovidne i slijepe osobe, besplatnim mjerenjem krvnog tlaka  i šećera na Narodnom trgu, biciklijadom „Jug na dva kotača“ te završiti dvodnevnim izletom dobitnika nagrada za planinarenje na  južni Velebit.

Tijekom cijelog tjedna bit će moguće ili osvojiti besplatne ulaznice ili po promotivnim cijenama posjetiti Aquarium Pula, Adventure adrenalinski park Pula, voziti se turističkim autobusom na kat ili posjetiti Kuću istarskog maslinovog ulja.

Partneri manifestacije su: KRUPP Pula, planinarska društva „Glas Istre“ i „Elektroistra“ Pula,  JU Natura Histrica, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, MUP – Policijska uprava Istarska, Speleološka udruga Pula, liječnici specijalisti Dalibor Cukon i Mario Grbin, Adventure Park Pula, Idea Istra, Aquarium Pula, Pulapromet, Društvo distrofičara Istre,  obrt SePe,  Udruga slijepih Istarske županije, Zajednica tehničke kulture Pula, HAK Rovinj-Pula, udruga UTWG, EDIC, Turistička zajednica Grada Pule, Medicinska škola Pula  i obrt Chrissart.

Kompletan program dostupa je u prilogu a nalazi se i na oglasnim mjestima grada Pule kao i  na web stanicama partnera.