Najavljena regata jedriličarskog kluba Clivo 20.-23. rujna

Danas je na konferenciji za medije u Općini Medulin predstavljen program Otvorenog ekipnog prvenstva Hrvatske i ekipnog prvenstva Istarske županije u jedrenju za klasu Optimist, koje će se održati na potezu Starog malina i poluotoka Vižule u Medulinu od 20. do 23. rujna.

Organizatori ove dječje regate otvorenog tipa su Jedriličarski klub Clivo iz Pomera, Hrvatski jedriličarski savez i Jedriličarski savez Istarske županije. Prijavljeno je 60-ak jedriličara, odnosno 11 ekipa iz Splita, Zadra, Rijeke, Rapca, Pule i Medulina, koje će se boriti za titulu prvaka Hrvatske. JK Clivo nastupa sa tri ekipe.

Zamjenik načelnika Općine Medulin, Damir Demarin, pozdravio je inicijativu i pohvalio aktivnosti JK Clivo u promicanju jedriličarskog sporta te istaknuo: „Ponosan sam što se nakon niza klupskih nagrada nacionalno ekipno prvenstvo u jedrenju za klasu Optmist održava upravo na području Općine Medulin, općine sporta. A same regate, osim što su turistički atraktivne, prvenstveno služe za popularizaciju jedriličarskog sporta, koji do sada nije bio zastupljen na našim područjima.“

Nikola Mećava, predsjednik JK Clivo, osvrnuo se na kratku povijest i zavidne rezultate kluba naglasivši: „Regatno polje ovog natjecanja je kratko, pa time i dinamično te vrlo izazovno za jedrenje. Suci će biti odmah iza natjecateljskih ekipa, pa će se primijeniti takozvano suđenje na moru. A brodovi će svakodnevno voziti gledatelje blizu regatnog polja kako bi mogli izbliza pratiti natjecanje.“

Tina Mihelić, trenerica JK Clivo: „Riječ je o dva ekipna prvenstva u jedrenju za klasu Optimist, nacionalnom i županijskom. Ujedno je to i prvo prvenstvo Istarske županije.“ Mihelić je naglasila kako je klub u svega nekoliko godina pokazao izvrsne rezultate. U posljednjih šest godina imaju prvake Hrvatske, a nekoliko je članova kuba redovno i dio Hrvatske reprezentacije u jedrenju, što dovoljno govori o kvaliteti rada.

Jedriličarsko prvenstvo započinje u četvrtak, 20. rujna u 19 sati službenim otvaranjem na Rivi, pokraj Starog malina, kada će se predstaviti sve natjecateljske ekipe i klubovi. Start prvog plova predviđen je u petak, 21. rujna u 10.30 sati. Dodjela nagrada i zatvaranje prvenstva predviđeno je u nedjelju, 23. rujna u 17 sati, također kod Starog malina u Medulinu.

U subotu od 12 do 16 sati organizirano je demo jedrenje, kada će svi zainteresirani moći probati jedriti u stručnoj pratnji organizatora. Za vjernu publiku, prolaznike i znatiželjnike bit će na raspolaganju nekoliko brodova u regatnom polju kako bi se natjecanje moglo pogledati i doživjeti izbliza. Ovo je druga po redu međunarodna regata koju JK Clivo organizira ove godine. Prva je regata održana u Autokampu Medulin za vrijeme Uskršnjih blagdana, a sudjelovalo je 60 natjecatelja iz šest zemalja. Uz regate, JK Clivo održava ljetne škole jedrenja i pridonosi razvoju sporta i stjecanju zdravih životnih navika djece.

O Jedriličarskom klubu Clivo

Klub je osnovan 2012. godine i u kratkom se periodu djelovanja istaknuo brojnim nagradama i rezultatima. Već 2012. godine članovi kluba postaju državni prvaci, te isto ponavljaju 2013. godine. Godina 2013. je ujedno i jedna od najuspješnijih u kratkoj povijesti kluba po broju osvojenih medalja na godišnjoj razini, što je prepoznao i Hrvatski jedriličarski savez. Kvalitetu i stručnost u radu klupskih trenera potvrđuju i rezultati ostvareni 2016. i 2017. godine, kada ponovno članovi kluba osvajaju prvenstva Hrvatske i zlatne medalje dopunjuju osvajanjem zlata i u ekipnom natjecanju.

O trenerima JK Clivo

Tina Mihelić je olimpijka u Londonu (UK) 2012. i Rio de Jeneiru (Brazil) 2016.; svjetska prvakinja te dvostruka Europska prvakinja u olimpijskom Laser Radialu. Tina ima iza sebe bogatu sportsku karijeru od kadetskog i juniorskog uzrasta pa sve do seniorskog uzrasta. Sportsku karijeru je odlučila nastaviti u radu s mladima u klasi Optimist.

Dario Kliba je profesor kineziologije sa specijalizacijom u vodenim sportovima. Dugogodišnji reprezentativac Hrvatske u klasama Optimist, Laser i 470. Ima dugogodišnje trenersko iskustvo u jedrenju. Zajedno sa Tinom posvetio se radu s mladima u klasi Optimist.

Međunarodna suradnja

Trenutno su u JK Clivo  preko ERASMUS + Work Programme for VET Staff Mobility na stručnom usavršavanju treneri iz Španjolske, koji svojim vještinama pridonose kvaliteti rada s djecom i multikulturalnosti. Anxo Ríos (M) dolazi iz španjolskog grada Vilagarcía de Arousa, a Natalia Gil Borrelli (Ž) iz grada La Coruña.

Jedriličarsko prvenstvo podupiru Hrvatski jedriličarski savez, Jedriličarski savez Istarske županije, Općina Medulin, Sportska zajednica Općine Medulin, Buža d.o.o., IRTA d.o.o. i Medulinska rivijera d.o.o. Medijski pokrovitelj sportske manifestacije je Medulin FM.