Dani europske baštine 2018 i u Medulinu

Hrvatska od 1995. godine sudjeluje u obilježavanju Dana europske baštine, programu koji provodi Vijeće Europe u suradnji s Europskom unijom. Manifestaciju Dani europske baštine Europska je komisija u 2018. godini prepoznala kao ključni potporni program obilježavanja Europske godine kulturne baštine.

Ovogodišnja je zajednička tema većine zemalja, pa tako i Hrvatske, Umjetnost dijeljenja. Načelo dijeljenja, odnosno povećanja dostupnosti informacija o kulturnoj baštini svim zainteresiranim pojedincima i skupinama u kontekstu obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. pridonosi snažnom sinergijskom učinku.

Arheološki muzej Istre se već više godina uključuje u obilježavanje Dana europske baštine. Ove godine Muzej sudjeluje s dva projekta na dvije lokacije, u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, te na arheološkom lokalitetu Uvala Bijeca u Medulinu.

Mjesto: Uvala Bijeca, Medulin

Stručni obilazak arheološkog lokaliteta

Datum: 29.rujna

vrijeme: 10,00 sati, 11,00 sati, 12,00 sati

Sukladno temi Dana europske baštine 2018. godine “Umjetnost dijeljenja”, odnosno povećanje dostupnosti informacija o kulturnoj baštini organizira se stručni obilazak i prezentacija podmorskog arheološkog lokaliteta in situ u uvali Bijeca kod Medulina.

Tu su sačuvani i arheološki se istražuju ostaci potopljenog rimskog gospodarskog kompleksa koji datira od 1. st. pr. Kr. do 5. st. U uvali su vidljivi ostaci arhitekture solane, ribnjaka, dijelova uljare i drugih pripadajućih objekata koji su služili u gospodarske svrhe.

Razgledavanje staze će biti organizirano u subotu , 29. rujna u 10, 11 i 12 sati. Na temelju već prokušane prakse, stručni će obilazak obuhvatiti razgledavanje nalazišta s brodicama (batanama sa staklom ili uz pomoć “laštri“). Planirano je grupno razgledavanje u 3 grupe uz vodstvo arheologa. Naputke o sigurnosti i ponašanju na brodici posjetitelji će dobiti prije stručnog obilaska. Za djecu koja ne znaju plivati, obavezni su pojasevi ili narukvice za plivanje.

Obavezne su predbilježbe na telefon 052/351-300 gdje će se moći dobiti i informacije vezane uz obilazak. Stručni obilazak vodit će Ida Koncani Uhač.

Opis nalazišta Uvala Bijeca

Nalazište u Uvali Bijeca (Medulin) pripada ruralnom gospodarskom kompleksu, koje datira od 1. st.pr.Kr. do 5. st. Arheološko nalazište u podmorju uvale pruža se na površini od preko 12 hektara.

Na krajnjem istočnom dijelu uvale sačuvan je i istražuje se od 2015. godine rimski gospodarski objekt sa sustavom kanala i ustavama te drvenim sanducima s vanjske strane. Građevina datira u prijelaz iz  1.st.pr. Kr. u 1.st.

Na središnjem dijelu uvale u dužini od oko 175 m u pravilnom je rasteru sačuvana palisada od gusto postavljenih drvenih pilona, koji se pružaju u nekoliko linijskih pravaca. Tvori je preko 2000 pilona.

Na sjeverozapadnom dijelu uvale, u podmorju je sačuvan kompleks od četiri prostorije za kojeg se pretpostavlja da je služio gospodarskom skladištu, a od kojeg se prema zapadu nastavljaju dijelovi objekta s kanalima sa drvenim podnicama te drvenim sanducima uokolo.

Na jugozapadnom dijelu uvale u podmorju sačuvani su ostaci većeg objekta te nalazi osam mlinskih kamena (orbes) i djelomično sačuvanog podloška za stupove vertikalnih nosača tijeska (lapis pedicinus).

 

Mjesto: Muzejsko galerijski prostor Sveta Srca

Datum: 21. rujna – 10. listopada

Sukladno temi Dana europske baštine 2018. godine “Umjetnost dijeljenja”, odnosno povećanje dostupnosti informacija o kulturnoj baštini, u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli priređeni su sljedeći sadržaji:

 • rujna 2018. godine s početkom u 11 sati biti će održana dva predavanja – “Dostupnost prapovijesne građe u sklopu izložbe Prapovijest u rukama” (Maja Čuka) i “Pristupačnost muzeja – primjer kroz izložbu” (Đeni Gobić-Bravar)
 • U navedenom periodu, svakog radnog dana te subotom (9., 29. rujna  i 6. listopada. u 10,00 sati), bit će održana stručna vodstva kroz izložbu “Prapovijest u rukama”, koja za cilj ima upravo povećanu dostupnost kulturno-povijesne baštine novim ciljnim skupinama.
 • Održavanje radionica vezanih uz izložbu “Prapovijest u rukama”:
  • 9. u 13,00 sati – radionica tkanja,
  • 9. u 13,00 sati – radionica izrade pečata,
  • 10. u 13,00 sati – radionica izrade glinenih posudica,
  • 10. u 13,00 sati – radionica izrade nakita od alu folije,
  • 10. u 13,00 sati – radionica izrade nakita od žice i perlica.

Opis programa

Izložba “Prapovijest u rukama” nastala je u sklopu Interreg CE projekta naziva COME-IN!, čija je svrha povećati pristupačnost muzejskih institucija i izložbi osobama s invaliditetom. Prapovijest u rukama je izložba koja prikazuje cjelokupni period prapovijesti u Istri na jednostavan način, razumljiv svima, kroz rekonstrukcije nastambi, replike predmeta i jednostavne legende. Moguće je opipati mnogobrojne replike i sadržaje, legende su ispisane i na brajici, neki su sadržaji prikazani taktilnim crtežima, kretanje kroz izložbu olakšano je taktilnim podnim trakama te su uneseni mnogobrojni elementi, koji slabovidim osobama omogućavaju lakše snalaženje u prostoru.

Kroz predavanje se želi javnosti prikazati na koji način su muzejski sadržaji učinjeni pristupačnima svima, dok će stručno vodstvo direktno opisati sve prilagodbe uz razgledavanje same izložbe. Edukativne radionice usmjerene su na direktni osjećaj izrade prapovijesnih predmeta. Obavezne su predbilježbe za radionice na telefon 098/9826234 gdje će se moći dobiti i sve potrebne informacije.