Projekcija dokumentarnog filma Zmajeve linije

Projekcija dokumentarnog filma „Zmajeve linije“, autora Mladena Đakovića i Roberta Bezbradice, održati će se u subotu  22. rujna, u velikoj sali zgrade Ambulante u Medulinu (Centar 214, Medulin), s početkom u 20 sati.

U večeri sudjeluje i jedan od autora, Mladen Đaković koji će kroz razgovor s posjetiteljima pojasniti zašto i kako se upustio u snimanje ovog dokumentarca, u kojemu sudjeluju zanimljivi govornici, kao Marko Pogačnik, Drago Plečko, Korado Korlević, Davor Šišović, Damir Stojnić, Semir Osmanagić, Marjan Vejvoda i Zaza Stefanović Kamencin.

Ukratko o filmu:

Živimo u tehno-informacijskom društvu i naša osjetila za prirodu, kolajuće energije i svijet oko nas su naprosto otupjela u potjeri za moći, novcem i prestižom. Prije 4000 godina na istarskom tlu živjele su nepoznate civilizacije koje su štovale Sunce i Zvijezde, njegovale kultove, gradili megalitske građevine. Njihovi su pripadnici bili svijesni da su jedno sa svime. Civilizacije koje su prije Histra nastanjivale Istru, danas smatramo primitivnima, a paradoksalno je da su bolje od nas razumjeli prirodu, duhovnost, univerzum pa čak i određene tehnologije. Drevni graditelji su poznavali kolanje energija i na posebnim križanjima gdje su smještena energetska vrela gradili su megalitske objekte koji su, izgleda, akumulirali energiju, ali i služili kao astronomski satovi. Samo 2 km od Poreča, u sklopu od tri brežuljka Mordele, na središnjem brežuljku Mali Sveti Anđeo, nalazi se kameni krug nalik Stonehengu, star 4000 godina. Ovo je najistočniji kameni tolos u Europi i prava je šteta da je gotovo nepoznat. Slovenski alternativni umjetnik Marko Pogačnik prije dvadesetak godina objavio je zanimljivu studiju o energetskim točkama u Istri i litopunkturnim merdijanima (zmajevim brazdama) u svojoj knjizi “Zmajeve linije”. Motovun je energetski centar, a Mali Sveti Anđeo je također vrlo važno križanje brazde koja ide iz Duina prema Rtu Kamenjak sa motovunskom, a koja se dalje nastavlja prema Buzetu odnosno megalitima znanim kao “Vrata Mirne”. Na cijelom ovom prostoru, a naročito na ovakvim križanjima, događaju se posebni kreativni procesi, humor, otkrića prirodnih znamenitosti, prosvijetljenja i iscjeljenja. U filmu se govori i o Picugima, samo 700 metara od Mordela, gdje se nalazi vrlo sličan kompleks od tri brežuljka koji sa svojim stepenastim strukturama neodoljivo podsjećaju na piramide. Damir Stojnić, riječki umjetnik, donosi zanimljivu teoriju o istarskom pentagramu, odnosno začuđujućoj geometrijskoj povezanosti gradova u Istri, koje gotovo odgovaraju pravilnom pentagramu te njegovoj podudarnosti sa indijanskim kolom iscjeljenja. Autori, te gosti u filmu, su naročito kritični prema današnjem visoko tehnološkom otuđenom društvu i krivim vrijednostima.

Organizator projekcije je udruga Sakramenski, u suradnji s udrugama Format i Mutila, a pokrovitelj je Općina Medulin.