„Vržite mi želizni križ, 1918. – 2018.“ Izložba povodom stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata

Općina Medulin poziva svoje mještane i posjetitelje na otvorenje izložbe „Vržite mi želizni križ, 1918. – 2018.“, posvećene obilježavanju stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, koje će se održati u subotu, 29. rujna, s početkom u 18 sati, u prostoru njenog Multimedijalnog centra, na placi u Medulinu, Centar 58.

Autor izložbe i njenog postava je Andrej Bader, mag.hist. dok je za njen tehnički postav zaslužan Nenad Cukon iz udruge Airsoft klub Mutila Medulin. Posjetitelji će se moći upoznati s iznimnim foto materijalom, pisanom građom, te predmetima koji materijalno svjedoče o periodu Velikoga rata, s posebnim naglaskom na sudbine mještana s područja današnje općine Medulin.

Izložbom „Vržite mi želizni križ, 1918. – 2018.“, koju će se moći razgledati do 13. studenoga, Općina Medulin zaokružuje svoje višegodišnje djelovanje s ciljem prisjećanja na mještane i obilježavanja stotinu godina od I. svjetskog rata. Od izdavanje knjige Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918. te publikacije o logoru Gmünd, obje autora Andreja Badera, postavljanjem, 2014. godine, spomen ploče u znak sjećanja na mještane i Istrane, na mjestu nekadašnjeg logora u austrijskom Gmündu, te 2015. godine postavljanjem Spomenika egzodusu 1915.-1918., autora Šime Vidulina, u sjećanje na mještane dviju najužnijih istarskih općina čije je sudbine obilježio Veliki rat , u šumici Libora, na granici između Medulina i Ližnjana.