Vržite mi želizni križ, 29. rujna u 3MC-u Medulin

Izložba povodom stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata
U želji da se dostojanstveno i s poštovanjem prisjeti svojih mještana i Istrana čije je sudbine Prvi svjetski rat obilježio, Općina Medulin u subotu 29. rujna 2018. godine, u 18 sati, otvara u prostoru svojeg multimedijalnog centra izložbu „Vržite mi želizni križ.“
Postavom ove izložbe, iznimnim foto materijalom, pisanom građom, te predmetima koji materijalno svjedoče o periodu Velikoga rata, želi se otrgnuti od zaborava sjećanje na sve mještane Općine Medulin čije su osobne i obiteljske životne priče ratna zbivanja prije stotinu godina, zauvijek zaustavila ili pak promijenila i odredila.
Predstaviti će se tako fragmenti života Premanturaca, Banjolaca, Pomeraca, Vinkuranaca i Medulinaca, koji su u ratu sudjelovali kao vojnici na bojištima i u zarobljeništvu, ili su pak kao civilni evakuirci odvedeni od svojih domova kako bi teške ratne godine proveli u logorima Austrije, Češke i Mađarske. Izložba će se također dotaknuti i života naših ljudi te pripadnika Austro-ugarske vojske u našim naseljima, posjeta carske obitelji na području općine Medulin, kraja rata te početaka, odnosno nastavka života neposredno po njegovom završetku.
Autor izložbe, Andrej Bader mag.hist., autorom je knjiga Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918. i Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918., 2. prošireno izdanje. Potpisuje i publikaciju o logoru Gmünd u Austriji iz 2014. godine, u izdanju Općine Medulin povodom obilježavanja početka I. svjetskog rata, kada je Općina u suradnji s Istarskom Županijom te istarskim gradovima i općinama organizirala posjet upravo austrijskom gradu Gmündu, gdje je postavljena spomen ploča na mjestu nekadašnjeg logora u kojemu je u nemilosrdnom, stranom svijetu, okruženo bodljikavom žicom, bilo 15.000 Istrana.
Općina Medulin 2015. godine, postavila je Spomenika egzodusu 1915.-1918., u šumici Libora, na granici između Medulina i Ližnjana. Djelo kipara Šime Vidulina trajni je spomen posvećen mještanima dviju najjužnijih istarskih općina i svim prisilno preseljenim Istranima, njih preko 60 tisuća, odvedenih za Velikoga rata u Austriju i seoske krajeve Češke i Mađarske.
Izložbom „Vržite mi želizni križ“, povodom stote obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata, Općina Medulin tako zaokružuje svoje višegodišnje djelovanje u kojemu je na dostojanstven način i s velikim poštovanjem od zaborava sačuvala sudbine svojih mještana, koje bi inače, pod teretom velikih, globalnih zbivanja onoga vremena bile izbrisane i zaboravljene.
Uz autora izložbe Andreja Badera koji je i autorom svih tekstova, za oblikovanje i tehnički postav izložbe, kao i pronalazak značajnih predstavljenih izložaka zaslužan je Nenad Cukon iz udruge Airsoft klub Mutila Medulin.
Izložba ostaje otvorena do 13. studenoga 2018. godine, kada će u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin, prilikom njenoga zatvaranja, biti održana predavanja više autora, na temu Prvog svjetskog rata, a do tada će ju posjetitelji moći vidjeti u grupama, uz najavu, radnim danom u jutarnjem terminu, uz stručno vodstvo autora, odnosno individualno, svakoga dana, uključujući vikend, od 19 do 21 sat.