Dječji tjedan u Općini Medulin

PREMANTURA, subota, 29. rujan 2018. Dan za Kamenjak – Kamenjak bez automobila
Od 10 do 18 sati u Uvali Školjić na Kamenjaku, Javna ustanova Kamenjak organizira edukativno-rekreativnu manifestaciju bogatog programa: festival zmajeva, potraga za blagom, edukativna šetnja, tura biciklom, tura kayakom i SUP-om, slackline i žongliranje. Njome se obilježava Europski tjedan mobilnosti, a cilj je manifestacije potaknuti ljude da iskušaju različita rješenja mobilnosti. Za sve posjetitelje bit će organiziran prijevoz turističkim vlakićem, koji kreće iz centra Premanture (sa Place) i sa parkirališta prije ulaza kod rampe Paredine, do uvale Školjić, gdje je središnje mjesto događaja.
Više informacija na linku: http://www.kamenjak.hr/hr/DogadjajiDetalji.aspx?Id=54

MEDULIN, subota, 29. rujan 2018. Muzej pod morem, uvala Bijeca, 29.9.2018.
U organizaciji Arheološkog muzeja Istre za sve zainteresirane posjetitelje održati će se stručni obilazak i prezentacija podmorskog arheološkog lokaliteta in situ u uvali Bijeca, Medulin. Tu su sačuvani i arheološki se istražuju ostaci potopljenog rimskog gospodarskog kompleksa koji datira od 1. st. pr. Kr. do 5. st. U uvali su vidljivi ostaci arhitekture solane, ribnjaka, dijelova uljare i drugih pripadajućih objekata koji su služili u gospodarske svrhe.
Razgledavanje staze će biti organizirano u subotu 29.09.2018. godine u 10, 11 i 12 sati. Na temelju već prokušane prakse, stručni će obilazak obuhvatiti razgledavanje nalazišta s brodicama (batanama sa staklom ili uz pomoć “laštri“). Planirano je grupno razgledavanje u 3 grupe uz vodstvo arheologa.
Naputke o sigurnosti i ponašanju na brodici posjetitelji će dobiti prije stručnog obilaska. Za djecu koja ne znaju plivati, obavezni su pojasevi ili narukvice za plivanje. Obavezne su predbilježbe na telefon 052/351-300, od 7-15 sati gdje će se moći dobiti i informacije vezane uz obilazak. Stručni obilazak vodit će Ida Koncani Uhač.

MEDULIN, subota, 29. rujan 2018. Malin fest, kod malina u Medulinu
Istarska razvojna turistička agencija, u sklopu koje se provodi projekt Istra Inspirit, u suradnji i uz financijsku potporu Općine Medulin organizira još jedno izdanje Malin Festa, posljednje u ovoj godini, upravo u subotu, 29. rujna 2018. godine, od 17 do 19 sati kod malina u Medulinu.
U programu će biti izvedena predstava za djecu, animacija i igre, nastupi medulinskih udruga, kreativne i edukativne radionice te edukativno predstavljanje morskih organizama i starih ribarskih običaja.

MEDULIN, listopad 2018. Izložba igračaka i igara u Loži, Medulin
Udruge Mutila, Format i Sakramenski organiziraju postavljanje izložbe igračaka i igara u suradnji sa OŠ dr. Mate Demarin, 3., i 4. razredi. Na izložbi će osim igračaka djece koja sudjeluju kao autori, biti izloženi i njihovi likovni radovi te će u samom prostoru biti postavljeni dodatni sadržaji za dječju igru (igračke, društvene igre, slikovnice i knjižice) u kojima će djeca moći uživati prilikom posjeta. Kako je u tijeku prikupljanje igračaka i igara, naknadno će biti objavljen datum otvorenja izložbe te termini u kojima će biti otvorena za posjetitelje.

MEDULIN, subota 6. listopada 2018. „Obiteljski dan 2018.“ i „Od mora do stola“, kod malina u Medulinu
U završnici Dječjeg tjedan, u subotu 6.10.2018. Općina Medulin organizira u suradnji sa udrugama, organizacijama te pojedincima volonterima, 4. put za redom zabavno-rekreativnu i humanitarnu manifestaciju Obiteljski dan 2018., na kojoj se ove godine prikupljaju sredstva za uređenje i opremanje dječjeg igrališta i multifunkcionalnog prostora na javnoj površini – Štraminjoni, u Medulinu.

Ovogodišnji obiteljski dan započinje u 11 sati igrama za vrtićance, osnovnoškolce i ekipe odraslih, pod vodstvom profesorice Đeni Blarežina i učenika volontera iz pulske Gimnazije.

Uz medulinski će malin biti postavljena dva velika šatora, u kojima će se paralelno odvijati aktivnosti Obiteljskog dana te gastro manifestacije Od mora do stola.
U šatoru Obiteljskog dana od 11 sati nadalje uz bogatu gastro ponudu, više kreativnih radionica pod vodstvom predstavnika udruga s područja općine te učiteljica osnovne škole (oslikavanje torbi, oslikavanje majica i slikarskih kartona te platna), mališani će moći uživati u animaciji, igrama i zabavi, a tijekom dana će se održati i natjecanje u pripremi Istarske supe, te će svi posjetitelji moći kupiti listiće bogate lutrije koju Općina Medulin priprema zahvaljujući brojnim sponzorima i donatorima, a svaki će listić zahvaljujući svima njima biti dobitan. Posjetitelji će također imati priliku kušati raznovrsne kolače koju za ovu priliku pripremaju osnovnoškolci iz Medulina, Banjola, Ližnjana i Šišana sa svojim učiteljicama i roditeljima, a mališani će se predstaviti i svojim kreativnim radovima koji će se uz donaciju ovom prilikom moći i kupiti. U drugom šatoru, od 12 sati nadalje, paralelno će se odvijati ovogodišnja, 3. po redu, gastromanifestacija Od mora do stola u organizaciji LAGURa Istarska batana. Ugostitelji s područja LAGURa predstaviti će se svojim morskim specijalitetima, koje će posjetitelji moći kušati, također uz donaciju za ovogodišnji cilj Obiteljskoga dana. Tu će se održati edukativna radionica za djecu „Upoznajmo more“ – Proučavanje živih morskih organizama pod vodstvom biologa Nevena Iveše te animaciju Istra Inspirita, dva kruga izvlačenja glavnih nagrada lutrije te donatorska aukcija slika Obiteljskog dana. Kroz dan će posjetitelje svojom glazbom zabavljati DJ Nikola z Kukurini, a na kraju dana će, od 21.30 sati svi posjetitelji moći uživati u nastupu Tomislava Bralića i Klape Intrade.