02.10.2018

Kastav: predstavljena tri dana za pamćenje

Danas je na tiskovnoj konferenciji održanoj u Kastvu predstavljeno ovogodišnje izdanje svakako najpopularnije kastavske manifestacije, ali i jedne od najposjećenijih manifestacija u Hrvatskoj – Bele nedeje. I prema onome što se na konferenciji moglo čuti, organizator s pravom vjeruje da će tako biti i ove godine. Brojne novosti, najopsežniji program od svih dosadašnjih izdanja manifestacije i ponuda za sve generacije obilježit će tri dana prvog vikenda listopada, pa će tako od 6. – 8. listopada posjetitelje dočekati Bela nedeja u punom sjaju.

Na početku konferencije predstavnike medija je pozdravio kastavski gradonačelnik Matej Mostarac koji je iskoristio priliku i da se zahvali svim sudionicima organizacije manifestacije i napomenuo kako je uvjeren da će posjetitelji uživati u Kastvu i Beloj nedeji. Direktorica TZ Grada Kastva Dolores Kukurin u svom je obraćanju naglasila kako je Bela nedeja tijekom godina postala i turistički brend koji u Kastav privlači brojne goste iz cijele Hrvatske, pa i šire. Kukurin je najavila i tradicionalno partnersko gostovanje i predstavljanje Grada Vinkovaca, kao i dodjelu nagrada za najljepše uređenu okućnicu.

Novosti koje donosi ovogodišnje izdanje manifestacije predstavila je u ime Grada Kastva v.d. pročelnica Neva Andonov Lipovac te predstavila novu koncertnu show zonu koja je od ove godine na Crekvini, dok će dosadašnja lokacija te zone, ona na Lokvini, biti namjenjena gastro i eno ponudi. Novosti su i mjesta za odmor i “ćakulu bez WiFi-ja”, a bit će i brojnih gastro iznenađenja i novosti u ponudi. Od tradicionalnie ponude tu je sajam robe široke potrošnje, ponuda autohtonih proizvoda i OPG-a te bogata ugostiteljska ponuda. Izuzetno bogat zabavni program predstavio je Vjeko Alilović i najavio čak 318 sudionika tijekom tri dana. Kako je najavio, bit će tu glazbenih programa za razne ukuse, od rock’n’rolla, šansone, klapske pjesme, pa do zabavne i pop glazbe, učit će se plesati tradicionalna potresujka, organiziran je i program za djecu, a posjetitelji će moći razgledati izložbe u speleogaleriji i Galeriji Sveta Trojica, umjetničke ateljee i muzej, ali i uživati u nastupima uličnih zabavljača i performera. Alilović je najavio i Nosin Čakavčicu, projekt udruge EduRi i Dragice Stanić, a koji će na prodajnom mjestu na Crekvini ponuditi posebno dizajnirane, ručno rađene unikatne majice sa motivima vezanim za ovaj kraj i Čakavčicu – knjigu Dragice Stanić. Majice su nosili svi sudionici tiskovne konferencije, a napomenimo da cijeli projekt ima humanitarni karakter.

Još jednu izložbu, onu tradicionalnu – izložbu vina, najavio je u ime udruge Belica Dean Rubeša Plovanić koji je osim jubilanrne 20. izložbe vina najavio i posebno zanimljivu  i atraktivnu izložbu strojeva za mljevenje grožđa kroz povijest, a naglasio je kako je ova godina izuzetno rodna te da će i ove godine kastavsko vino biti izvrsno. U ime glazbenika nekoliko riječi je rekao i Andy Cech, predstavnik SuperCover Banda koji je naglasio kako je uvijek veliko zadovoljstvo nastupati na Beloj nedeji jer se izvrsna atmosfera prenosi i na glazbenike što rezultira vrhunskim feštama. Kao poseban dio Bele nedeje predstavljena je i stručna radionica Med-i-teran koja će ponuditi iskustvo sljubljivanja meda i vina plavo-zelene županije na jedan poseban način, a koju je predstavio organizator Dražen Lušić.

Degustacijom mladog vina – belice Deana Rubeše nazdravilo se Beloj nedeji uz želju da i ova bude za pamćenje, kako posjetiteljima tako i brojnim sudionicima i organizatorima.

PROGRAM BELE NEDEJE 2018.

SUBOTA, 6. LISTOPADA

 CREKVINA

 13:30 Trio Asi

17:00 Whiteheads

TRG ISTARSKE VILE – KULA

 14:00 otvorenje 20. izložbe vina Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica

 otvorenje izložbe “Makina za mlet grozje”

kuhanje i posluživanje grobničkog sira od Frankulina i palente kompirice

ULICAMA GRADA

15:00 Techno Vikings

17:00 Štulocikl

SPELEOGALERIJA

 20:00 Speleogalerija, otvaranje izložbe “Putovanje kroz povijest speleologije – iz fundusa  speleološkog odsjeka “Željezničar” Zagreb”

NEDJELJA, 7. LISTOPADA

TRG MATKA LAGINJE

 9:45 promenadni nastup Glazbenog društva “Spinčići” Kastav

ALEJA VELIKANA

 10:00    “Pozdrav Beloj nedeji”  u programu sudjeluju: Glazbeno društvo “Spinčići” Kastav, DVD “Kastav”, Sopilaši  ustanove “I.M. Ronjgov”, pobjednik 3.ČA – čitalnice, Čakavčići i Zbor OŠ “Milan  Brozović” Kastav, Ženski pjevački zbor “Učka”, “Niš leh trdo ča”: Tajana Dukić, Ana Blečić Jelenović i Andrija Frlan, “Europski vinski viteški red konzulat Hrvatska”

CREKVINA

 10:30 “Mića Bela nedeja” – dječje radionice i zabavne igre

13:30 Limena glazba Rovinj

15:00 KUD Zvir

17:00 Zatancajte potresujku z nami – mala škola plesanja potresujke

FORTICA

11:30 “In Between”

13:30 Neven Barac

15:00  “Škola armunike Nika Polesa”

17:00  Trio Snežnik

ULICAMA GRADA

13:30 Veletica

13:30 PachaMama street Connection

16:00 Techno Vikings

17:00 Živa fontana

PONEDJELJAK, 8. LISTOPADA

CREKVINA

 14:30 Coffee Shop Acoustic

16:00 Ženska i muška klapa Kastav

FORTICA

 15:00 klapa Baladur

ULICAMA GRADA

14:00 PachaMama Street Connection

17:00 Živa fontana

KONCERTNI SHOW PROGRAM CREKVINA

sub    20:45 – 02:00   Grooversi / D’Beni Band

ned    20:45 – 02:00   For2nal / Night Express

pon   18:45 – 24:00   Trio Vox / Mauro Staraj & La Banda

 FORTICA

sub   20:45 – 02:00   Trio Cukar i kafe / SuperCover Band

ned   20:45 – 02:00   Grupa Point / Xfinity Band

pon  19:00 – 24:00   The Baker Street Quartet / Lucky Band

TRG ISTARSKE VILE – KULA

  1. izložba vina udruge “Belica”

Izložba “Makina za mlet grozje”

 subota: 14:00 – 20:00…besplatan razgled

 nedjelja: 10:00 – 20:00…besplatan razgled