Izložba “Vržite mi želizni križ”

U želji da se dostojanstveno i s poštovanjem prisjeti svojih mještana čije je sudbine Prvi svjetski rat obilježio, Općina Medulin je prošle subote, 29. rujna 2018. godine, u prostoru svojeg multimedijalnog centra otvorila izložbu „Vržite mi želizni križ“.
Uvodno su se pred Multimedijalnim centrom na placi u Medulinu prisutnima obratili načelnik Općine Medulin, Goran Buić te autor izložbe, Andrej Badera, mag.hist.
Načelnik Buić je istaknuo kako je želja Općine Medulin bila postavom ove izložbe otrgnuti od zaborava sjećanje na sve mještane Općine Medulin čije su osobne i obiteljske životne priče ratna zbivanja prije stotinu godina, zauvijek zaustavila ili promijenila. Istaknuo je kako je Općina Medulin jedina jedinica lokalne samouprave u Istri, koja je u ovoj godini obilježila stotu obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata. Prisjetio se kako je upravo Općina Medulin 2014. godine, povodom obilježavanja početka I. svjetskog rata u suradnji s Istarskom Županijom te istarskim gradovima i općinama organizirala posjet 250 Istrana austrijskom gradu Gmündu gdje je postavljena spomen ploča na mjestu nekadašnjeg logora u kojemu je ratne godine provelo 15 tisuća Istrana, od kojih se njih 5.000 nije nikada vratilo svojim domovima. Naglasio je i kako je Općina Medulin 2015. godine postavila skulpturu „Spomenik Egzodusu 1915.-1918.“, djelo kipara Šime Vidulina, u šumici Libora, na granici između Medulina i Ližnjana, kao trajni spomen posvećen mještanima dviju najjužnijih istarskih općina i svim prisilno preseljenim Istranima, njih preko 60 tisuća, odvedenih za Velikoga rata u Austriju i seoske krajeve Češke, Mađarske i Moravske.
Autor izložbe, Andrej Bader mag.hist., autorom je knjiga Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918. (izdavač Općina Medulin, 2009.) i Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918., 2. prošireno izdanje (izdavač Općina Ližnjan, 2011.), a potpisuje i publikaciju o logoru Gmünd u Austriji iz 2014. godine, izdanu od strane Općine Medulin povodom obilježavanja početka I. svjetskog rata. Prilikom otvorenja izložbe Bader je istaknuo kako se na izložbi „Vržite mi želizni križ“, iznimnim foto materijalom i pisanom građom, audio i video zapisima te predmetima koji materijalno svjedoče o periodu Velikoga rata, posjetiteljima predstavlja fragmente života
Premanturaca, Banjolaca, Pomeraca, Vinkuranaca i Medulinaca, koji su u ratu sudjelovali kao vojnici na bojištima i u zarobljeništvu, ili su pak kao civilni evakuirci odvedeni od svojih domova te teške ratne godine proveli u logorima Austrije te ruralnim krajevima Češke i Mađarske. Osim toga, napomenuo je Bader, izložba se dotiče života naših ljudi te pripadnika Austro-ugarske vojske koji su ratne godine proveli u našim naseljima, kao i posjeta carske obitelji na području općine Medulin, zatim kraja rata te početka, odnosno nastavka života na području općine neposredno po njegovom završetku. Dodajući kako izložbom „Vržite mi želizni križ“ Općina Medulin zaokružuje svoje gotovo desetogodišnje djelovanje u kojemu je na dostojanstven način i s velikim poštovanjem od zaborava sačuvala sudbine svojih mještana, Bader je zahvalio svima koji su u tom proteklom periodu pomogli i omogućili da se navedene aktivnosti realiziraju, posebno načelniku Buiću, koji je uvijek, kao i u ovoj prilici pokazao senzibilitet i spremnost da se projekti povezani uz ovu tematiku realiziraju.
Voditeljica Jelena Vitasović u osjećajnom je i osobnom tonu pojasnila naslov izložbe koji se nadovezuje na intimnu, snažnu i tešku obiteljsku sudbinu, jednu od onih koje su izložbom predstavljene i zahvaljujući tome zauvijek otrgnute od zaborava. Prenijela je potom zahvale svima koji su radom ili posudbom sudjelovali u realizaciji ovog projekta, ističući kako je za oblikovanje i tehnički postav, kao i pronalazak značajnih izložaka zaslužan Nenad Cukon, iz udruge Airsoft klub Mutila Medulin, dok je organizacijsku, administrativnu i logističku pripremu vodila Sonja-Barbara Bader iz Općine Medulin. Na posudbi predmeta, ustupljenom foto-materijalu, pomoći i podršci naglašene su zahvale mještanima Premanture, Banjola, Pomera, Vinkurana, Valbonaše i Medulina, Pule, Grubući kraj Vižinade, Savičente, Žminja, Zagreba, češkog Praga te austrijskog Gmünda, kao i Stadtgemeinde Gmünd, Austrija, Kulturno zgodovinskom društvu Triglav, iz Kamnika, Slovenija, te Župi i Općini Medulin.
Mnogobrojni su se uzvanici, gosti i posjetitelji potom uputili u prostor Multimedijalnog centra Općine Medulin čiji je izgled u potpunosti prilagođen ovoj iznimnoj prilici, te se medulinski 3mc zaodjenuo novim, neočekivanim ruhom, kako bi svakom posjetitelju koji je ranije već imao prilike u njemu boraviti, omogućio drugačiji doživljaj i atmosferu.
Izložba „Vržite mi želizni križ“ ostaje otvorena do 13. studenoga 2018. godine, kada će u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin, prilikom njenoga zatvaranja, biti održana predavanja na temu Prvog svjetskog rata više autora.Do do tada će ju posjetitelji moći vidjeti uz slobodan ulaz, radnim danom u grupama uz stručno vodstvo autora, uz najavu u jutarnjem terminu, a individualno, u večernjim satima, svakoga dana, uključujući vikend, od 19 do 21 sat.