Povodom Dječjeg tjedna najmlađi posjetili Pulsku Zvjezdarnicu

Za predškolce i osnovnoškolce povodom Dječjeg tjedna danas se u velikoj dvorani Dječjeg kreativnog centra održala predstava „Ključarica“ u izvedbi Teatra Oz.

Istovremeno događaj koji je najviše zainteresirao najmanje bio je posjet Pulskoj Zvjezdarnici u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula i Astronomskim društvom Istra.
Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci s vrtićkom djecom posjetila je Zvjezdarnicu gdje su ih srdačno dočekali domaćini na čelu s predsjednikom Astronomskog društva Istra, Lucianom Gržinićem.

Za početak Luciano Gržinić je pokazao učenicima igru Sunčev sustav u kojoj su naučili koji se planeti nalaze u Sunčevom sustavu te kako se oni okreću oko Sunca. Zatim je održao prigodno predavanje o povijesti zvjezdarnice, općenito o svemiru i trenutnim aktivnostima. Učenici su imali mnoštvo pitanja za gospodina Luciana koji se trudio odgovoriti na svako.

Za kraj im je pokazao učionicu u kojoj imaju predavanja i u kojoj se nalaze razni teleskopi, globusi, stare fotografije zvjezdarnice i dr. Djeci se posjet jako svidio.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule istaknula je važnost ove ustanove u Gradu te rekla kako će raditi na tome da tradicionalno povodom Dječjeg tjedna najmlađe upoznaju s astronomijom i građevinom koja krasi Grad, i naglasila da osim što je velikog značaja za astronomiju velikog je značaja za sve nas jer je upravo ova astronomska zvjezdarnica najstarija zvijezdarnica u Hrvatskoj, dodala je Belci i nastavila uživat s najmlađima u putovanjima kroz priču o planetama i zvijezdama.

Zahvaljujući svojoj opsežnoj astronomskoj djelatnosti u Puli je otkriveno i evidentirano čak 28 novih planetoida, od kojih jedan simbolično nosi naziv Istra.

Mornarička zvjezdarnica u Puli utemeljena je 1869. godine kao jedan od odjela Carskog i Kraljevskog Hidrografskog zavoda Ratne mornarice, nakon što je grad 1853. godine postao glavna austrijska ratna luka.