Bela nedeja u Kastvu

Prvi dan Bele nedeje, najpoznatije kastavske manifestacije protekao je u kišnoj, ali izuzetno pozitivnoj atmosferi. Brojni izlagači, ugostitelji i organizatori od ranog su jutra pogledavali u nebo i nadali se da će najavljeno loše vrijeme nekako zaobići Kastav, ali vrijeme očigledno ne vjeruje u čuda pa su prve kišne kapi krenule sredinom subote i pojačavale svoj intenzitet kako je dan odmicao. Ali Kastavci i i posjetitelji Bele nedeje znaju kako odgovoriti – pozitivom. Svi najavljeni programi odvijali su se prema planu, a čim bi se kiša i na tren umirila posjetitelji su napuštali sigurna i suha mjesta ispod tendi i šetali ulicama grada. A programa je doista bilo dosta. Sve je započelo svečanim otvorenjem 20. Izložbe vina i izložbe “Makina za mlet grozje” Udruge Belica, a koju su otvorili u ime udruge Bojan Frlan te kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, nazdravivši sa brojnim članovima udruge i dragim gostima.

Posebna atrakcija programa zasigurno su bili ulični zabavljači pa je tako ovacije publike zaradio kvintet Techno Vikings, dok su se mnogi poželjeli fotografirati sa Martiniussom, čovjekom koji je vrhunski zabavljao svih hodajući na štulama i po najvećem pljusku. Glazbeni program započeo je Trio Asi, a prava glazbena poslastica bio je nastup rock’n’roll banda Whiteheads čijim je nastupom i nova pozornica Crekvina zasjala punim sjajem te se njeno premijerno izdanje pokazalo itekako spektakularnim. Večernji program odvijao se na dvije pozornice pa su tako Forticom dominirali SuperCover Band te Trio Cukar i kafe, a Crekvinom Grooversi i D’Beni Band, dok j broj posjetitelja je već s prvim taktovima rastao.

Svakako treba spomenuti i svečano otvorenje izložbe u kastavskoj speleogaleriji, kao i otvorena vrata Muzejske zbirke Kastavštine te kastavskih ateljea Lokvina i Pavić. Možemo reći kako je prvi dan Bele nedeje bio dobro zagrijavanje onoga što slijedi, jer nedjelja je najznačajni dan manifestacije, a program započinje već u ranim jutarnjima satima.