Kastav: Bela nedeja u punom sjaju

Nakon kišovitog subotnjeg dana i noćnog potopa, ni nedjeljno jutro nije izgledalo obećavajuće. Kiša je probudila Kastav, ali nije zaustavila planirani program, pa se tako, kako tradicija nalaže, točno u 10 sati održao “Pozdrav Beloj nedeje”, program koji je uvod u Belu nedeju i u kojem se publici obratio kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, dok su u programu sudjelovali Glazbeno društvo Spinčići, DVD Kastav, sopilaši ustanove “I.M. Ronjgov”, čakavčići OŠ “Milan Brozović” Kastav, Ženski pjevački zbor “Učka”, ekipa mjuzikla “Niš leh trdo ča”, pobjednici 3. Ča-čitalnice te predstavnici “Europskog vinskog viteškog reda konzulat Hrvatska”. Program je to koji baštini kastavsku tradiciju kulture i čakavskog izričaja na koje su Kastavci posebno ponosni.

“Pozdrav Beloj nedeji” kao da je poručio nebu da bi bilo dosta padalina te se vrijeme ubrzo proljepšalo, a to je bio znak da se kastavske ulice ispune posjetiteljima. Tako je i bilo, iz minute u minutu rastao je broj posjetitelja i ubrzo se on približio onom standardno velikom kada je Bela nedeja u pitanju. A program koji ih je dočeao nikoga nije ostavio ravnodušnim. Na pozornicama su se smjenjivali programi pa je tako publika mogla uživati u nastupima koje su im ponudili In Between, Neven Barac, “Škola armunike Nika Polesa”, Trio Snežnik, Limena glazba Rovinj i KUD “Zvir” Jelenje, a svi zainteresirani mogli su naučiti i plesati poznatu i popularnu potresujku. Posebna priča opet su bili ulični zabavljači koji su oduševili glazbenom nastupima (Techno Vikings  i PachaMama Street Connection) i performansom (Veletica, Živa fontana).

Potpuno ispunjene ulice grada dočekale su i večernje programe pa se plesalo i pjevalo tako da je cijeli grad bio jedna pozornica vrhunske zabave. Na Fortici su na ples i pjevanje “tjerali” Grupa Point i Xfinity Band, dok se u koncertnoj show zoni na Crekvini sve treslo od nastupa Grupe For2nal i ljubimaca kastavske publike grupe Night Express.

Svi oni koji još nisu bili na ovogodišnjoj Beloj nedeji posljednu priliku imaju danas, jer ponedjeljak je posljednji dan ove vrhunske manifestacije. Brojni programi i odlična ponuda čekaju u Kastvu, ne bi ih trebalo propustiti…