Micro:bit radionice za početnike subotama u Središnjoj knjižnici od 20. listopada do 10. studenog, od 10h-11h

BBC micro:bit – STEM revolucija

U Hrvatskoj je projekt BBC micro:bit – STEM revolucija (STEM – znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) pokrenut početkom 2017. godine. Najvećim dijelom financiran je privatno, crowdfunding kampanjom (privatnim donacijama). Pokretači ovog hvalevrijednog projekta su Nenad i Rujana Bakić, osnivači udruge IRIM (Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih), kroz koju su micro:bit donirali u više od 900 osnovnih i srednjih škola te u 100-tinjak knjižnica. U projekt su uključeni brojni volonteri i edukatori, a uključeno je i preko 100 udruga.

BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri. Zapravo, to je mini računalo koje se na jednostavan i zabavan način može programirati. Prilagođeno ponajprije djeci, ali i svim ostalim znatiželjnicima, služi učenju programiranja i razvijanju vještina poput tzv. computional thinkinga (računalnog pristupa rješavanju „problema”), razvijanju kreativnosti, komunikacije, suradnje i sl. Osnovni micro:bit paket sastoji se od micro:bit računala i pripadajućeg mu napajanja te USB kabela kojim se program prebacuje na sam uređaj. Za korištenje vam je potrebno računalo s kojeg pristupate stranici makecode.microbit.org, gdje se program piše te preuzima na računalo. Samo programiranje izvodi se vizualno, slaganjem blokova različitih boja od kojih svaka boja predstavlja neku od osnovnih ili naprednih funkcija. Na taj se način mogu napisati jednostavni programi koji će npr. ispisati vaše ime na zaslonu, ali i napredni, koji će primjerice, upravljati robotom. Zbog svoje jednostavnosti, pristupačnosti i mogućnosti bežičnog spajanja, primjenjiv je na svim razinama obrazovanja, ali ga isto tako koriste i profesionalni programeri, umjetnici i znanstvenici.

Jedna od najvećih prednosti cijelog projekta je dostupnost edukacijskih materijala, ali i rastući broj edukatora i volontera. Naime, velik broj već napisanih programa i projekata dostupan je na web-stranicama udruge IRIM (izradi.croatianmakers.hr), zajedno s tekstualnim i slikovnim uputama kako pojedini program napisati od samog početka, uz pojašnjenja koraka koje je potrebno napraviti. Svakako treba spomenuti da na njihovom forumu možete pronaći jako puno informacija o samom radu s micro:bit-om.

Za korištenje micro:bita nije vam potrebno predznanje o računalima i programiranju. Malo dobre volje i otvorenosti prema učenju nečeg novog ovaj uređaj čini fantastičnim alatom za stjecanje znanja.

Radionice se ne plaćaju i namijenjene su djeci od 10 do 13 godina.

Saznaj više i prijavi se namuc@gkc-pula.hr, 300 415 ili osobno na Odjelu multimedije Središnje knjižnice.