Održan prijem za predstavnike taekwondoa

U Gradskoj palači danas se održao prijem za grupu  južnokorejskih majstora taekwondoa i pastora prezbetarijanaca koji su u posjeti Puli povodom ovogodišnjeg obilježavanja 50. godina taekwondoa u Hrvatskoj. U ime Grada Pule predstavnike taekwondoa primila je zamjenica gradonačelnika Grada Pule  Elena Puh Belci. Zamjenica gradonačelnika pozdravila je prisutne i zaželjela im dobrodošlicu, čestitala na uspjesima i izrazila želju da ih ponovno ugosti, za još koju okruglu obljetnicu ovog povijesnog sporta u Hrvatskoj.

Predsjednik Taekwondo kluba Karlovac, Miroslav Brežan, jedan od pokretača taekwondoa u ovom dijelu Europe, predvodio je predstavnike taekwondoa, zahvalio je Gradu i zamjenici na prijemu, na podržavanju sporta i izrazio želju da bude još uspjeha, obljetnica i razmjena iskustava.

Brežan je bio reprezentativac Hrvatske i bivše Jugoslavije, trener državnih reprezentacija i momčadi koja je nastupila na Olimpijadi u Seoulu 1988. godine. Međunarodni je sudac prve klase, a 2009. godine u SAD-u je primljen u Kuću slavnih taekwondoa. Dobitnik je više nagrada, među njima i one za životno djelo, jer je sudjelovao u osnivanju pedesetak taekwondo klubova širom bivše države. 2013. godine imenovan je direktorom Kuće slavnih taekwondoa za Europu.

U Puli su im uz Miroslava Brežana domaćini bili  profesor Branko Popović  i Slavko Jereb.  Južnokorejske majstore taekwondoa je posebno impresionirala Pula, te su izrazili želju da je ponovo posjete te u budućnosti organiziraju veliko natjecanje u taekwondou.

Povijest borilačkih vještina u Koreji je vrlo duga. Najstariji dokazi su kipovi i slike pronađeni u grobnici dinastije Muyong Chong (oko 3. stoljeća p.n.e.) koje prikazuju ratnike u borbenim pozama.

Danas u Hrvatskoj ima više od 120 taekwondo klubova. Ovaj olimpijski sport u Puli se trenira 50 godina.

Pulski taekwondo klubovi kroz protekle godine dali su veliki broj hrvatskih reprezentativaca koji su birani za najbolje sportaše grada Pule, a njihovi treneri su obnašali dužnosti  izbornika nacionalne vrste.