Otvoren stručni skup „Aktualna problematika u vodoopskrbi i odvodnji“

Danas je u Hotelu Park Plaza Histria otvoren  tradicionalni stručno-poslovni skup s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacija. Skup se održava u Puli  od 10. do 14. listopada te je jedan od najvećih godišnjih događanja na polju vodnoga gospodarstva u Europi.

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek pozdravio je prisutne te naglasio da je Pula kao grad poseban baš po tome što se dugo borio s plavljenjima na raznima područjima grada, ali je to riješeno uz moderne i funkcionalne  projekte i rješenja koje se iznjedre upravo na ovakvim stručnim skupovima, a kao primjer je naveo kišne vrtove u Nazorovoj ulici, retencije na velikom kružnom toku u Šijani i na Trgu Kralja Tomislava. Rješavanje odvodnje oborinskih voda bili su jedan od ključnih prioriteta Grada Pule s obzirom da klimatske promjene kojima smo svjedoci posljednjih godina značajno utječu na količinu oborina. U sustav odvodnje protiv plavljenja uloženo je oko 100 milijuna kuna što je rezultiralo smanjenjem plavljenja za vrijeme intenzivnih padalina, sustav je učinkovit i daje rezultate, a planira se i dodatno uložiti i u cijelosti riješiti problem odvodnje u gradu. Stoga se nadam da će ovaj skup doprinijeti još boljim idejama i suradnji sviju nas, dodao je Cvek.

Već dulji niz godina Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacija uspješno organizira centralno godišnje događanje na polju problematike vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koje svake godine okuplja više stotina stručnjaka s osnovnim ciljem prezentacije informacija, iskustava i novih dostignuća iz šireg područja struke. Ovaj skup je prepoznat kao mjesto okupljanja pojedinaca, tvrtki i ustanova iz svih krajeva Republike Hrvatske, ali i mnogo šire obzirom da ga iz godine u godinu posjećuje sve više stranih stručnjaka iz većine zemalja Europe, ali i šire. Na taj način dolazi do vrlo dragocjene razmjene iskustava kako na polju upravljanja javnim tvrtkama koje se bave vodoopskrbom i odvodnjom, tako i na polju upoznavanja raznih proizvoda i usluga, tehnoloških dostignuća i općenito napretka u širem smislu.

Predviđene tematske cjeline na ovogodišnjem stručnom skupu: Priprema i provedba projekata s naglaskom na problematiku imovinskog pravnog rješavanja, kontrola i sanacija u sustavima vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, problematika priključivanja na sustave javne vodoopskrbe i javne odvodnje, gospodarenje otpadom i otpadnim muljem na uređajima za pročišćavanje.