Grad Pula i Istarska županija potpisali Sporazum o suradnji s tehnološkim divom Huawei

U prostorijama pulske Komunalne palače jučer je službeno potpisan Sporazum o suradnji između Grada Pule i Istarske županije s jednom od vodećih svjetskih komunikacijskih tehnoloških tvrtki Huawei. Za Grad Pulu, Sporazum je početak suradnje na implementaciji prikladnih rješenja za „pametni grad“, budući da Grad Pula ima za cilj izgraditi učinkovit sustav pametnih gradskih rješenja u skladu s najvišim međunarodnim standardima korištenjem dosljednog, sustavnog i ekonomičnog pristupa.

„Pula je grad koji u svakodnevnom funkcioniranju i dijalogu s građanima inzistira na korištenju pametnih rješenja te smo uvijek otvoreni za uvođenje novih tehnologija u rad i zato mi je posebno drago da s jednom od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija kao što je Huawei imamo mogućnost započeti suradnju. Još 2008. godine Pula je uvela elektroničko poslovanje u rad Gradske uprave čime je smanjena birokracija, povećana je efikasnost poslovanja, a građanima su omogućene uštede vremena i novaca. Ovim Sporazumom želimo unaprijediti već postojeći sustav pametnih rješenja koje Grad već godinama koristi nekim novim, od pametnog parkiranja, pametne javne rasvjete do pametnog navodnjavanja i drugih. Svjedoci smo da se svijet ubrzao mijenja, a mi i dalje želimo biti ukorak s najnovijim trendovima kako bi građanima omogućili što bolju i kvalitetniju uslugu“, kazao je priliko potpisivanja današnjeg Sporazuma gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Istarski župan Valter Flego nadovezao se kazavši da se svako ulaganje u istraživanje i razvoj višestruko vraća široj zajednici. „Svjesni smo digitalne budućnosti koja je pred nama, a koliko je ona važna govori podatak da se digitalna ekonomija razvija i raste čak 7 puta brže od klasične ekonomije, a u budućnosti će sve više sredstava i radnih mjesta generirati upravo  ICT sektor“, kazao je istarski župan Valter Flego.

Zadovoljan današnjim potpisivanje Sporazuma o suradnji bio je i veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Hu Zhaomin koji je istaknuo dobre odnose između Kine i Hrvatske, ali i odnose na lokalnoj razini. Podsjetio je kako je upravo u pulskoj Areni organizirana velika središnja proslava povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine i obilježavanje Nacionalnog dana Kine. „Kompanija Huawei ima sjedište u gradu Shezhenu koji je do prije 30ak godina bilo selo sa svega nekoliko tisuća stanovnika. Danas je to moderni grad s preko 13 milijuna stanovnika i središte je kineske industrije visoke tehnologije i to je primjer kako razvoj tehnologije utječe i mijenja na gradove“, kazao je veleposlanik.

Inače, u centru za istraživanje i razvoj u tehnološkom parku Huawei, stručnjaci iz cijelog svijeta razvijaju „smart cities“ inovativna rješenja namijenjena gradovima, a riječ je o rješenjima u urbanom prometu, sigurnosti u prometu, pametnom gospodarenju otpadom,  energetskoj učinkovitosti i nizu drugih koji bi se mogli implementirati i na ovim prostorima.