Predavanje Žarka Puhovskog „ INVALIDNI FAŠIZAM KAO OPASNOST ?” u Premanturi, 25. listopada.

FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK pozivaju vas na predavanje  INVALIDNI FAŠIZAM KAO OPASNOST ?” ŽARKA PUHOVSKOG u četvrtak 25. listopada u 19.30 u Premanturi u ‘školi’ na placi. Ulaz je slobodan.

O predavanju …

Fašizam je u lokalnome (ali i svjetskom) javnom prostoru posljednjih godina češće spominjan no ikada u posljednjih sedamdesetak godina, ali, za razliku od ranije situacije, gotovo isključivo u negativnome vrijednosnom kodu.

Pojam je od početaka korišten nedovoljno precizno, a s vremenom sve više i hotimice neprecizno – kao neka vrst političke psovke – pa je danas teško precizirati njegovo navlastito značenje.

U svakome slučaju, ozbiljno razumljeni fašizam bi morao značiti barem trojaku pojavnost: ideologiju, pokret i poredak.

Budući da sadašnjost ne poznaje ovu (kompleksnu) pojavnost, nužno se radi o djelomičnim, invalidnim fenomenima.

Ključno je stoga pitanje – kako načelno, teorijsko, tako i izvedbeno, taktičko – sljedeće: treba li ovakav fašistički potencijal (koji se pojavljuje na mnogim mjestima u Evropi) biti odlikovanim objektom kojemu se suprotstavljaju ljevica i centar ?

Prethodno se pitanje, zaključno, može reformulirati i na drugi političko-strategijski vjerojatno produktivniji način: ne navodi li suvremeni antifašizam (u uvjetima u kojima realnoga fašizma nema) na implicitno prihvaćanje manje zaoštrenih kapitalističkih formi i time dugoročno oštećuje mogućnosti realiziranja prijeko potrebne društvene promjene?

O predavaču …

Rođen 15. XII. 1946. u Zagrebu, gdje je završio i školovanje. Nakon studija fizike (u Zagrebu) i filozofije (u Frankfurtu) završio Fakultet političkih nauka u Zagrebu. Od 1973. asistent u Institutu za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu, od 1975. do 2012. predavao Filozofiju politike i srodne kolegije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

1990./91. fellow na Wissenschaftskollegu  (Centre for Advanced Studies) u Berlinu. Kao profesor gostovao na univerzitetima u Berlinu, Beču, Frankfurtu, Londonu, Brightonu, Klagenfurtu, Beogradu, Skopju, Ljubljani, Sarajevu i Valenciji; bio je i znanstveni direktor European Peace University u Stadtschlainingu (Austrija). Član Savjeta „The European Journal of Philosophy“, Ethikon Instituta u Los Angelesu i istraživačke  mreže Transcend.

Objavio šest knjiga i dvjestotinjak radova na hrvatskome jeziku iz područja filozofije politike, etike, filozofije kulture, filozofije prava, mirovne teorije, te teorije socijalnih znanosti, kao i više desetaka radova na stranim jezicima, pretežno na engleskome i njemačkome. Koautor prvoga hrvatskog pluralističkog izbornog zakona 1989.

Nositelj Posebne nagrade Evropskoga rektorskog kluba za djelovanje za mir i protiv ksenofobije za 1993.

Suosnivač, programski utemeljitelj i višegodišnji predsjednik prve jugoslavenske alternativne političke organizacije UJDI, od 1988., te Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava od 1993.