U Puli održana radionica na temu „Europski socijalni fond u okviru ITU mehanizma“.

Nastavljaju se aktivnosti oko pripreme projekata iz Europskog socijalnog fonda za koje Urbano područje Pula ima alocirano nešto više od 3.720 milijuna eura
Radionica na temu  „Europski socijalni fond (ESF) u okviru ITU mehanizma“ u sklopu koje je predstavljenamogućnost financiranja projekata u okviru specifičnih ciljeva Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali održana je danas u prostorijama  HGK-Županijske komore u Puli. Na radionici su, uz predstavnike brojnih institucija, nazočili i članovi Partnerskog vijeća, ITU ureda, predstavnici Grada Pule kao domaćina te ostalih gradova i općina sa Urbanog područja Pula.Prisutne je u ime grada domaćina srdačno pozdravila zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci koja je kazala kako je ovo jedinstvena prilika da se upoznamo s mogućnostima povlačenja bespovratnih EU sredstava uz pomoć kojih bi se mogle zadovoljiti detektirane potrebe kako mladih tako i ostalih ciljanih skupina s cijelog urbanog područja te da se razmotre eventualna otvorena pitanja. „Cilj je kreirati pozive prema konkretnim projektima kojima se zadovoljavaju naše potrebe“ kazala je Puh Belci nadodavši kako je kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za Urbano područje Pula alocirano nešto više od 3.720 milijuna eura raspoređenih unutar pet specifičnih ciljeva. Riječ je o projektima koji će biti financirani u 100 postotnom iznosu s time da 85 posto sredstava je osigurano iz Europskog socijalnog fonda i 15 posto od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Cilj ove radionice bio je pobliže pojasniti potencijalnim prijaviteljima/korisnicima budućih poziva unutar ESF-a što je to mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja i koje su mogućnosti  financiranja projekata u okviru ESF-a kroz ITU mehanizam. Prezentaciju su vodili stručnjaci iz  tvrtke WYG savjetovanje d.o.o. koji su uz pomoć predstavnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pobliže pojasnili na koji se najbolji način mogu prilagoditi i razraditi postojeći  i novi  projektni prijedlozi iz ESF-a u skladu sa zahtjevima ITU mehanizma.

U sklopu radionice predstavnici tvrtke WYG sudionike su detaljnije upoznali sa specifičnostima ciljeva iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u dijelu u kojem se oni financiraju kroz ITU mehanizam i to predstavljanjem vrsta poziva, prihvatljivih aktivnosti i prijavitelja, ciljanih skupina, obveznih indikatora kao i prihvatljivih troškova. Značajni akcent stavljen je na pojam integracije ESF projekata sa projektima koji će se financirati u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda za koje su i dani primjeri dobre prakse. U nastavku uslijedila je i diskusija  o idejama za projekte u sklopu planiranih poziva te su razmijenjena iskustva s ciljem što kvalitetnije razrade projektnih prijedloga.  

S poštovanjem,