održano gradsko natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovne škole

Staša Petković i Ivor Muješić pobjednici su ovogodišnjeg gradskog natjecanja u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole.

U Mjesecu hrvatske knjige, nacionalnoj manifestaciji koja se održava od 15. listopada do 15. studenog, na temu Kulturne baštine pod krilaticom „Baš baština“, Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Sisak organiziraju 6. Natjecanje u čitanju naglas za učenike 3. – 8. razreda osnovne škole.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ove je godine organizirala gradsko natjecanje u čitanju naglas koje je održano 26. listopada u dvorani Središnje knjižnice.

Sudionici su se natjecali u dvije starosne kategorije: mlađa (učenici 3., 4. i 5. razreda) i starija (učenici 6., 7. i 8. razreda), predstavili su knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara.

U ovogodišnjem gradskom natjecanju u čitanju naglas sudjelovalo je ukupno 14 učenika iz 8 osnovnih škola Pule i Puljštine (8 u mlađoj i 6 u starijoj kategoriji), koje je pripremilo 11 mentora.

Članovi prosudbene komisije, koja je odlučila o najboljim natjecateljima, bili su: Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, Sandra Išić, učitelj radni terapeut iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Karla Poldrugovac, knjižničarka Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i Željka Kondić Dabo, knjižničarka u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te jedna od osnivačica udruge Pusti priču.

Prosudbena komisija ocjenjivala je kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Najuspješnija u mlađoj kategoriji bila je Staša Petković iz OŠ Stoja, drugo mjesto osvojio je Manuel Lenić iz OŠ Vidikovac, a treće mjesto Loris Cinkopan iz OŠ Veli Vrh, dok je u starijoj kategoriji prvo mjesto osvojio Ivor Muješić iz OŠ Stoja, Alina Subašić, učenica OŠ Veli Vrh, drugo, a Lucija Špada treće mjesto.

Iznimnu pripremljenost i zavidne nastupe ostvarili su i ostali natjecatelji: Lara Abramović iz OŠ Šijana, Marta Božić i Mirna Jurić iz OŠ Kaštanjer, Endi Krajnović iz OŠ „Tone Peruško“, Martina Vlahović iz OŠ Vidikovac, Dorotea Mezej iz OŠ Divšići te Vanja Sgagliardich i Antonio Ramić iz OŠ Centar. Natjecatelje su pripremili mentori: Biserka Butković-Mrdeža, Mirjana Fiorido, Patricija Percan Pamić, Elvira Osso-Dermit, Branka Mamula, Loredana Bužleta, Amadea Draguzet, Biljana Matković, Aleksandra Antonović-Kadum, Jasna Žabčić i Vladimir Papić.

Pobjednici gradskog natjecanja u čitanju naglas predstavljat će grad Pulu na županijskom natjecanju koje će biti održano u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. godine u 10 sati u Središnjoj knjižnici.

Natjecanje u čitanju naglas organizira se s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.