Otkrivena spomen ploča istaknutom istarskom skladatelju Slavku Zlatiću

Na zgradi u Ulici Grada Graza 2 danas je svečano otkrivena spomen ploča istaknutom skladatelju, dirigentu, etnomuzikologu i pedagogu Slavku Zlatiću. Inicijativu za postavljanjem ploče na zgradi u kojoj je Slavko Zlatić živio i radio pokrenula je Udruga za očuvanje spomenika na istarske skladatelje Pula,  a njezinom otkrivanju prisustvovao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić.

„Slavko Zlatić predstavlja dragocjenu vrijednost jer je on, inspiriran istarskom narodnom melodijom, stvarao potpuno novi izričaj u klasičnoj glazbi. Ono što je Tamara Obrovac kasnije učinila za fuziju jazza i istarskog melosa to je puno ranije Zlatić učinio za klasičnu glazbu. Pula, kao grad kulture, mora nastaviti vrijedan posao valorizacije memorije znamenitih osoba koje su svojom kulturom i znanstvenim radom intelektualno zadužile naš grad i utjecale na njegov razvoj“, pručio je predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić.

O životu i djelu slavnog skladatelja govorila je profesorica Mirjana Grakalić s  Muzičke akademije u Puli koja je među ostalim istaknula kako se spomen ploča postavlja povodom 25. obljetnice njegove smrti.

Pored postavljanja spomen ploče, u sklopu obilježavanja manifestacije pod nazivom Zlatić za vajk – Zlatić per sempre  koja je posvećena ovom iznimnom istarskom skladatelju, sutra će se s početkom u 19 sati u pulskoj Zajednici Talijana Circolu održati i svečani koncert.

Dirigent i skladatelj Slavko Zlatić rođen je u Sovinjaku 1910. godine, studij glazbe započeo je na konzervatoriju „Giuseppe Tartini“ u Trstu, kompoziciju je diplomirao 1934. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon diplome djelovao je kao ravnatelj glazbene škole te dirigent orkestra Glazbenoga društva i Pjevačkoga zbora „Jeka s Jadrana“. Obnašao je funkciju voditelja Hrvatskog pjevačkog udruženja „Lisinski“, a u ratnim godinama bio je dirigent zbora Centralne kazališne družine ZAVNOH-a. 1946. godine djeluje kao dirigent Zbora radiotelevizije, glazbeni urednik Radio Zagreba te profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji. U Istru se zauvijek vraća 1965. U Puli djeluje kao ravnatelj Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, znanstveni je suradnik etnomuzikolog Sjevernojadranskoga instituta JAZU, predaje na ondašnjoj Pedagoškoj akademiji i posvećuje se prikupljanju folklornog glazbenog gradiva. Na Radio Puli, ondašnjoj područnoj stanici Radio Zagreba, uređuje i vodi cikluse emisija ozbiljne glazbe Razvoj muzike jugoslavenskih naroda od početaka do danas, Muzička putovanja, Razvoj opere te ciklus na talijanskom jeziku Grandi cantanti d’opera. Posebnost netemperirane istarske ljestvice bila je osnovni pokretač stvaralaštva Slavka Zlatića, koji je već u djetinjstvu pokazivao veliko zanimanje za narodne instrumente i melodije. Ostavio je u naslijeđe oko 120 skladbi, a područje njegova rada pretežno su manji oblici: zborski radovi, popijevke za solo glasove uz glasovir te komorne i kraće orkestralne skladbe. Dobitnik je mnogih nagrada i odlikovanja, među kojima je i Nagrada za životno djelo „Vladimir Nazor“.