Maistra d.d., Uniline d.o.o. i Lop Liquids d.o.o. dobitnici Zlatnih plaketa HGK – ŽK Pula

Jučer je u Rovinju održana svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula na kojoj su dodijeljene plakete HGK – ŽK Pula Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima na temelju rezultata poslovanja u 2017. godini.

Zlatne kune dodijeljene su u tri kategorije. Dobitnik Zlatne kune u kategoriji velikih trgovačkih društva je Maistra d.d. Rovinj, a u kategoriji srednjih trgovačkih društava Uniline d.o.o. Pula. Trgovačko društvo Lop Liquids d.o.o. Umag dobitnik je Zlatne kune u kategoriji malih trgovačkih društava.

Maistra d.d. jedna je od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj koja je na temelju dugogodišnjeg investicijskog ciklusa vrijednog četiri milijarde kuna ostvarila 1,14 milijardi kuna prihoda i 3,5 milijuna noćenja. Uniline d.o.o. vodeća je destinacijska menadžment kompanija u Hrvatskoj i regiji jugoistočne Europe s glavnim poslovnim sjedištem u Puli i poslovnicama diljem Hrvatske, uredima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Kini i Južnoj Koreji te predstavništvima u Japanu i Tajlandu. Trgovačko društvo Lop Liquids d.o.o. osnovano je 2016. godine sa sjedištem u Umagu gdje se nalazi i proizvodni pogon. Lop Liquids proizvodi i distribuira široku paletu proizvoda visoke kvalitete za elektroničke cigarete (e-cigarete).

Dodjeli Zlatnih kuna prethodio je panel Gospodarska očekivanja koji je moderirala predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, a na kojem su sudjelovali potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, direktor kontrolinga Adris Grupe Hrvoje Patajac i direktor  BINA-ISTRA upravljanje i održavanje d.o.o. Christian Santaleza.

Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako u narednom razdoblju Istru očekuje veliki investicijski val, osobito u sektoru turizma, dok je Christian Santaleza, direktor Bina-Istre d.o.o. dao informaciju o nastavku radova na izgradnji Istarskog ipsilona.

Prema rezultatima poslovanja u 2017. godini trgovačka društva u Istarskoj županiji, zabilježila su rast prihoda od 6 posto, te rast rashoda od 11 posto. Investicije su povećane za 9 posto te iznose 2 milijarde kuna. Troškovi osoblja za 48.164 zaposlenih povećani su za 8 posto dok ukupno povećanje broja zaposlenih iznosi 5 posto. Pritom su mala i srednja trgovačka društva ostvarila pozitivne rezultate poslovanja dok je u kategoriji velikih trgovačkih društava ostvaren gubitak.

Ističući kako Istarska županija prednjači u razvoju turizma, Dragan Kovačević osvrnuo se na problem konkurentnosti hrvatskog turizma, na koju, unatoč dobrim pokazateljima rasta utječu podinvestiranost, sezonalnost i deficit radne snage. HGK provodi niz aktivnosti kojima se žele olakšati poslovanje turističkog sektora (olakšavanje dobivanja radnih dozvola, uvođenje dualnog obrazovanja i dr.), a najavio je kako će Turističko poslovno vijeće HGK uskoro raspravljati o zakonima o turističkom zemljištu i pomorskom dobru, jer o njima ovisi provođenje investicija.