Započelo svečano obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata

Na Mornaričkom groblju u Puli danas je kod Centralnog križa svečano započelo obilježavanje stogodišnjice završetka 1. Svjetskog rata.
Tijekom svečanosti održana je komemoracija za sve  poginule bojnike i civile u Prvom svjetskom ratu, a tradicionalno položeni su i vijenci koje su položili predstavnici Grada Pule predvođeni pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem, predstavnici MORH-a Udruga mornaričko-desantnog pješaštva ‘Vanga’ Pula, članovi društva „Viribus Unitis“ Pula i članovi austrijskog saveza mornaričkih udruga Österreichischer Marineverband.

Nakon svečanosti na Mornaričkom groblju članovi obaju društava razgledali su prostorne instalacije – plutače bojnog broda c. i kr. Mornarice – u spomen na poginulu posadu broda Viribus Unitis.
Program obilježavanja se nastavlja na Rivi gdje će biti  organizirana vožnja brodom HRM do mjesta potonuća bojnog broda “Viribus unitis”, a gdje će u znak sjećanja na sve poginule mornare biti položeni vijenci.

Završetak programa predviđen je za subotu, 3. studenog 2018. godine kada će se nakon Mise u Mornaričkoj crkvi u 8 sati, u Domu hrvatskih branitelja u 9 sati organizirati međunarodni skup  pod nazivom „Pula, jesen 1918.: prestanak postojanja c. i kr. Mornarice“. U večernjem terminu na istoj lokaciji u 18 sati će se otvoriti Izložba o c. i kr. Mornarici u Puli, te će se organizirati i završni posjet Mornaričkoj knjižnici.

Stota obljetnica završetka Prvog svjetskoga rata obilježava se diljem Europe kao podsjetnik na ogromna stradanja vojnika i civilnog stanovništva na svim zaraćenim stranama.
U tom tragičnom ratu posebno mjesto imala je Pula kao glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije. Također, ove godine navršava se stotinu godina od potonuća zastavnog bojnog broda carske i kraljevske mornarice Viribus Unitisu pulskoj luci 1.11. 1918., kada su poginuli hrvatski zapovjednik broda Janko Vuković-Podkapelski i neutvrđen broj članova posade – Hrvata, Austrijanaca, Talijana, Mađara, Slovenaca, Čeha i pripadnika drugih naroda bivše Austro-Ugarske Monarhije.