Županijsko natjecanje u čitanju naglas u Središnjoj knjižnici Pula

Županijsko natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda bit će održano u ponedjeljak, 5. studenog 2018. od 10 sati u dvorani Središnje knjižnice, a čitalačke snage odmjerit će pobjednici na gradskim i općinskim natjecanjima u županiji.

Natjecanje u čitanju naglas provodi se u dvije starosne kategorije: mlađa (učenici 3., 4. i 5. razreda) i starija (učenici 6., 7. i 8. razreda).

Natjecatelji predstavljaju knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara, a u obzir dolaze isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti primjerena uzrastu natjecatelja.

Koji će učenici predstavljati Istarsku županiju u Sisku na nacionalnom natjecanju u čitanju naglas odlučit će četveročlana prosudbena komisija: Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, Sandra Išić, učitelj radni terapeut iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Karla Poldrugovac, knjižničarka Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i Eleonora Lenić, prošlogodišnja pobjednica županijskog natjecanja u čitanju naglas u mlađoj kategoriji.

Natjecanje u čitanju naglas šesti se put održava u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodne knjižnice i čitaonice “Vlado Gotovac” Sisak. Ova se nacionalna akcija organizira s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.