15. Dani vokalne glazbe – ”Brajši u spomen” u Domu hrvatskih branitelja 10.studenog u 19h.

Petnaesti Dani vokalne glazbe – “Brajši u spomen”,  pod pokroviteljstvom Grada Pule, Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice Grada Pule, i ove će se godine tradicionalno održati u Domu hrvatskih branitelja, u subotu, 10. studenog 2018.g s početkom u 19,00 sati.

Subotnji svečani koncert uveličati će Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije iz Pule, a raznovrsnim programom predstaviti će se i Mješoviti zbor ”GRISIUM” Zajednice talijana iz Grožnjana.

Klapa ”Brnistra” iz Pule čiji članovi o sebi kažu da su istrijani vesele naravi i veliki zaljubljenici pjesme, pa tako i one izvorne dalmatinske.

Zatim kako bi se naš istarski dijalekt čuo i u malo modernijoj verziji, pobrinula se grupa ”Sakramenski” iz Medulina koji pjevaju pop-rock na medulinskom dijalektu. I naravno tu su i domaćini-organizatori MZ KUD-a ”Matko Brajša Rašan”.

Kao i svake godine, zborski  će sudionici izvesti po jednu Brajšinu skladbu te na kraju susreta tradicionalno otpjevati istarsku svečanu pjesmu Krasna zemljo koju je na tekst dr.Ivana Cukona uglazbio Matko Brajša Rašan.

KUD “Matko Brajša Rašan” započeo je s organizacijom programa “Brajši u spomen” u rujnu 2004.g. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh, i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali.

Susret pjevačkih zborova pod nazivom “Brajši u spomen” okuplja zborove koji na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja Matka Brajše Rašana i skladbe po vlastitom odabiru. Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze. Svečanost se završava zajedničkom pjesmom, zakuskom i druženjem članova zborova i njihovih dirigenata.

KUD”Matko BRAJŠA RAŠAN” ove godine slavi 67 godina neprekinutog rada i postojanja što govori o tradiciji i ljubavi koju članovi društva ulažu u vokalni glazbeni izraz.

Kroz sve ove godine kroz kulturni amaterizam promovira istarsku i hrvatsku glazbenu kulturu, pogotovo onu karakterističnu istarsku ljestvicu koju ovom manifestacijom štitimo od zaborava, kao i  narodne napjeve na istarskoj ljestvici koje je i sam Matko Brajša Rašan sakupljao.

Matko Brajša Rašan utrnuo je put istarske glazbe sa zapisivanjem istarskih napjeva i cilj domaćina ove tradicionalne svečanosti, KUD-a “Matko Brajša Rašan”, je sačuvati spomenutog skladatelja od zaborava.

Na taj način čuvamo i od zaborava naš jedinstveni istarski glazbeni idiom, i imamo prigodu prezentirati i promovirati  istarsku ljestvicu koja je uvrštena na  UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne  baštine.

Ulaz na koncert je slobodan.