Dobar nastup vodnjanskih šahista na memorijalnom turniru Vukovar – Srebrenica u Puli

U pulskom Domu hrvatskih branitelja održan je treći šahovski pojedinačni  memorijalni turnir „Vukovar – Srebrenica“ u organizaciji  Udruge Bošnjaka branitelja DRH, Ogranak Grada Pule i Istarske županije te pod pokroviteljstvom  Grada Pule.

Okupio je 68 igrača i jednu igračicu iz dvije federacije (CRO i MKD) pa je ponovno imao i međunarodni karakter. Memorijal je okupio igrače/ igračice iz 7 šahovskih klubova, 9 raznih udruga i bujske osnovne škole „Mate Balote“. Nastupili su igrači iz Vukovara, Zagreba, Rijeke, Delnica, Buja, Poreča, Labina, Rovinja, Vodnjana i Pule. Vodnjanski klub predstavljao je jedan senior i četiri kadeta.
Memorijal je odigran u pojedinačnoj konkurenciji u 9 kola švicarca s tim da su se rezultati najbolje trojice igrača iz iste ekipe zbrajali kako bi se dobili i najbolji u ekipnoj konkurenciji.

Nakon 9 odigranih kola uvjerljivo je slavio prekaljeni veteran Šk Uljanik, MK Milan Marčeta, koji je prepustio protivnicima svega pola boda i više nego zasluženo osvojio naslov ovogodišnjeg pobjednika s 8½ bodova. Na diobi drugog mjesta sa 7½ bodova našli su se MK Kristian Valković (Šk Pula) i MK Duško Srdić (Šk Vodnjan) pa je pobjeda u međusobnom susretu donijela drugo mjesto mladom pulskom igraču. Ovim rezultatom Srdić je ponovio prošlogodišnji rezultat. Na diobi četvrtog mjesta našli su se Marko Dragić (Šk Batana, Rovinj) i Krešimir Kvaternik (Šk Delnice) sa po 7 osvojenih bodova pa je i ovdje međusobni rezultat  odlučivao. Prevagnuo je na stranu Dragića. Dalje slijede Niko Peruško (Šk Pula) 6½, Jakub Mrkaljević (Šk Vladimir Gortan, Poreč), MK Igor Fattorich (Šk Batana, Rovinj), Marko Pahljina  (Šk Pula), Husnija Šarić (Šk Labin), Džavid Šećerović, Nenad Fiala (Šk Batana, Rovinj), MK David Mrđen (Šk Uljanik, Pula) i Đuro Rosembeker 6 bodova itd. Šahovski klub „Pula“ (MK Valković, Peruško i Pahljina) je najbolji u ekipnoj konkurenciji . Drugi je Šk „Uljanik“( MK Marčeta, MK Mrđen i Juršić), a treći Šk „Batana“( Dragić, MK Fattorich i Fiala). Pobjednici su nagrađeni peharima, medaljama, predmetnim nagradama i diplomama. Nagrađeni su najmlađi kadet (Benjamin Ćordić ) i najstariji igrač (MK Milan Milanović).Uz najmlađeg šahistu nastupila je i najmlađa šahistkinja, Ema Kvaternik, koja je i najuspješnija kadetkinja na memorijalu. Veliki broj kadeta, njih 17 nastupilo je na memorijalu što je jako oduševilo organizatore, kao i nastup četveročlane ekipe iz Udruge gluhih i nagluhih IŽ.

Prigodan poklon dobila je Udruga gluhih i nagluhih IŽ.
Trojica najuspješnijih kadeta su: 1. Niko Peruško (Šk Pula), 2. Eros Nicholas Bestulić (Šk Vladimir Gortan, Poreč) i 3. Ivo Pahljina ( Šk Pula ).

Nagrađeni su peharima, šahovskom literaturom, šahovskom garniturom, diplomama, šahovskim kemijskama i slatkim poklonima. Medaljama, šahovskom literaturom, diplomom, šahovskom olovkom i slatkim poklonom nagrađeni su i najuspješniji kadeti po kategorijama.

Najuspješniji po kategorijama su: Juraj i Ema Kvaternik (Šk Delnice) do 8 godina, Ognjen Kersan (Šk Vodnjan) do 10 godina, Bartol Pekica (Šk Vodnjan) do 12 godina i Niko Peruško (Šk Pula) do 14 godina.

Memorijal je protekao u sportskom i prijateljskom ozračju. Po završetku memorijala organizator je osigurao ručak i piće za sve sudionike, a piće i razne grickalice služene su tijekom trajanja turnira. Organizator zaslužuje sve pohvale za organizaciju, a za iduću godinu najavljen je još veći i bogatiji memorijal. Sastojao bi se od dva odvojena turnira, za seniore i za kadete.

Sudački dio posla odradili su IA Igor Milovac (glavni sudac) uz asistenciju nacionalnih sudaca, Rasima Ćordića i Zvonimira Trošića. Tehničku potporu memorijalu dali su Šahovski savez Istarske županije,  ŠahIstra, Šk Pula i Šk Uljanik, Pula. Svima njima se organizator zahvalio na suradnji i pomoći u organizaciji uručivši zahvalnice njihovim predstavnicima.