Galerija Amfiteatar: Claustra – skrivena ostavština starih Rimljana

U četvrtak, 8. studenog u 12 sati otvara se izložba dokumentirane ostavštine obrambenih struktura Rimskog Carstva. Zbog krize vlasti i opasnosti od sve češćih prodora barbarskih vojski sredinom 3. stoljeća, počelo se intenzivno razmišljati o osiguravanju samog središta Rimskog Carstva. To je razlog zbog kojeg vojni stratezi počinju graditi utvrde i ostale obrambene strukture u unutrašnjosti državnog teritorija. Jedno od ključnih strateških područja za obranu Italije bio je prostor između Kvarnerskog zaljeva i Julijskih Alpa. Na tom je području između druge polovice 3. i početka 5. st. funkcionirao obrambeni sustav poznat pod nazivom Claustra Alpium Iuliarum. Sustav se sastojao od obrambenih zidova građenih na strateški najranjivijim zonama, nadzornih kula i utvrda koji su, maksimalno koristeći razvedenu geomorfologiju područja, zatvarali sve važnije prijelaze preko kojih se s istoka moglo prodrijeti prema sjeveroistočnoj Italiji.

Autori izložbe su Jure Kusetič i Tina Lah iz Narodnog muzeja Slovenije. Izložba prikazuje rezultate projekta „Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje OP Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. te je dio nastavka tog programa. Projekt je 2014. i 2015. vodio Javni zavod Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine, uz partnere: Narodni muzej Slovenije, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goransku županiju i udrugu Žmergo.

Novim projektom „CLAUSTRA+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“ u sklopu OP Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. istaknut će se povezanost graditeljske i kulturne baštine toga rimskog obrambenog sustava i njegova prirodnog okruženja u svrhu promicanja turističkih potencijala. Projekt će biti realiziran od kolovoza 2017. do veljače 2020. pod vodstvom Javnog zavoda Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine. Partneri na projektu su Zavod Ivana Cankara za kulturu, sport i turizam Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Turistička zajednica Kvarnera.Izložba će biti svečano otvorena 08. studenog 2018. u 12 sati, a može se pogledati svakoga dana do 16.12.2018. od 9 – 17 sati u Galeriji Amfiteatar (Flavijevska bb).

Ulaz je besplatan.