Dokumentarni film ‘Kupus, krumpir i ostali demoni’ u Dnevnom boravku Rojca 12.studenog u 19h.

U ponedjeljak 12. studenog s početkom u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca bit će prikazan rumunjski dokumentarni film „Kupus, krumpir i ostali demoni“. Film iz KineDok ciklusa djelo je Serbana Georgescua.

Jedno selo, 1000 traktora i 100.000 tona kupusa i krumpira koje se proizvede, ne proda ili uništi u godinu dana. U čemu je problem? U rumunjskom selu Lunguletu 1000 poljoprivrednika u tijeku jedne sezone proizvede oko 100.000 tona kupusa i krumpira. Na kraju dana oni svoje usjeve prodaju u bescjenje ili unište dok samo 30-ak kilometara dalje, na gradskoj tržnici – taj isti kupus košta gotovo 1000% skuplje. Zaintrigiran time što je za samo 20 eura uspio kupiti tonu kupusa, Serban, čovjek odrastao u gradu, odlučuje provesti godinu dana na selu obrađujući zemlju ne bi li shvatio kako okrenuti proizvodnu računicu u korist poljoprivrednika. Nekolicina seljana, pa i sam gradonačelnik, svjesni nepovoljne situacije, žele promjenu, ali čak ni oni ne znaju kako natjerati suseljane na međusobnu suradnju i poslovno povjerenje.

Trailer: https://vimeo.com/155120373

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. U 2017. prikazat će se 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj.

Organizatori projekcije su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Naslov (originalni): Varză, Cartofi și alți Demoni

Naslov (hrvatski): Kupus, krumpir i ostali demoni

Vrijeme: 60

Redatelj: Serban Georgescu

Godina: 2016

Zemlja: Rumunjska, Njemačka

Distribucija: Deckert Distribution