Gradska radionica: druženje s umjetnicima

U subotu 17. studenog u 20 sati u Gradskoj radionici predstavlja se zajednički autorski projekt kanadskog haiku pjesnika Michaela Dudleya i grupe pulskih umjetnika koju čine: haiku pjesnik Dejan Pavlinović, performativna umjetnica Ivana Nataša Turković, multimedijalni umjetnici Marko Jovanović i Vladimir Butković, glazbenik Vanja Sinošić, slikarica Debora Trusgnach i audiovizualni umjetnik Silvio Belušić.

Okosnicu projekta The Sinergy Ensemble čine odabrane haiku pjesme iz knjige Pilgrimage (2017) Michaela Dudleya te Mlječnom stazom (2016) Dejana Pavlinovića. Suradnjom i integracijom različitih umjetničkih formi (glas, glazba, pokret, tekst, vizualnost, improvizacija…) ostvaruje se performans u kojem svaki pojedini umjetnik svojim interpretativnim izrazom doprinosi grupnom ostvarenju. Na taj način u međuigri različitih umjetničkih formi i na temelju sinergije zajedničkog rada nastaje objedinjeno i originalno umjetničko djelo u kome je očuvan duh, namjera i evokacija svakog pojedinog umjetnika i njegovog specifičnog izraza.

 THE SYNERGY ENSEMBLE:  Michael Dudley rođen je u Torontu, a već 33 godine živi u jugozapadnom Ontariju. Haiku piše četrdeset godina. Izdao je niz zbirki i član je udruženja Haiku Canada. Svoje radove objavljuje u nizu časopisa, novina i zbirki te je uključen u niz antologija u Kanadi i izvan nje. Autor je vrsnih eseja o haikuu. Haiku i putovanje svijetom dovelo ga je tako i do Hrvatske.

Dejan Pavlinović  piše haiku od 2007. godine. Njegove su haiku pjesme objavljene u raznim domaćim i inozemnim haiku časopisima, novinama, poslijenatječajnim antologijama i zbornicima te portalima. Prisutan je i aktivan na hrvatskoj i međunarodnoj haiku sceni. Autor je dvojezične zbirke haiku pjesama Mliječnom stazom/Down the Milky Way.

Debora Trusgnach dolazi iz okolice Udina u Italiji, a članica je Hrvatske udruge interdisciplinarnih umjetnika. Osim primijenjenom osobitu pažnju posvećuje  štafelajnom slikarstvu kao i individualnom umjetničkom razvoju i pristupu. Njezin rad uvelike doprinosi prepoznatljivosti slikarskog djelovanja Gradske radionice.

Marko Jovanović je magistar glazbene pedagogije i pulski skladatelj, multimedijalni umjetnik te multi-instrumentalist. Izdaje glazbene albume za razne izdavačke kuće (Soul shift music, Digital lab recordings, Sound lab itd.). Trenutno sudjeluje  u programu Europske unije “European Music Incubator” koji je namijenjen glazbenicima u usponu, na temu “Digitalna pedagogija”.

Ivana-Nataša Turković je performativna umjetnica s diplomom Književnog i filozofskog fakulteta u Bologni, smjer Kazalište i film. Od srednje škole sudjeluje u kazališnoj družini Dr. INAT. S performansom OK – ovisnost kolekcioniranjagostovala je na varaždinskim Danima hrvatskog performansa, a s Vraćam se odmah i OH! – 900 na Sedam dana stvaranja u Pazinu. Pored toga sudjelovala je u više zajedničkih performansa s drugim autorima.

Vladimir Butković od 2010. sudjeluje u radu kazališta DR Inat kao glumac, jedno vrijeme i kao voditelj glumačke škole. Glumom se zapravo počinje baviti još u osnovnoj školi, da bi tokom 90-tih, uz amaterski i eksperimentalni film, tome pridodao i fotografiju i to u sklopu FK “Pula” u kojem je aktivan do 2010. godine. Bavi se i raznim “off” projektima koji uključuju poeziju, performans, a u posljednje vrijeme sve češće i glazbu.

Vanja Sinošić stekao je obrazovanje glazbenik-violinist i pohađao studij glazbene kulture na Pedagoškoj akademiji u Puli. Osnovao je glazbenu skupinu Stabat mater, a surađivao je na glazbenim projektima s više glazbenih skupina (Gustafi, Livio Morožin bend, Rade Šerbeđija projekt, Franci Blašković) te sudjelovao u radu Simfonijskog orkestra u Puli. Kao glazbenik svira violinu, bas, udaraljke i glas (tenor/bariton).

Silvio Belušić. S Dariom Krožnjakom – Riom (muzički producent i trance DJ) osnovao je 2013. eksperimentalni rock bend Žgobečena šagoma, koji je do sad objavio tri albuma. Bavi se snimanjem zvukova i videa, fotografijom te oblikovanjem predmeta.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan.