Izložba „Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj“ 16.studenog u 20h u Dnevnom boravku Rojca.

U petak 16. studneog s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca otvorena je izložba „Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj“. Nakon otvorenja slijedi razgovor na temu fanzinske scene u Hrvatskoj s naglaskom na bogatu pulsku scenu 90-ih. U razgovoru, koji moderira Dunja Kučinac voditeljica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, sudjeluju Nikola Mokrović i Pero Kusalo iz Zagreba te dobri poznavatelji pulske i istarske fanzinske scene Dean Cukon, Oleg Morović i Marko Vojnić Gin.

Fanzinska scena je u Hrvatskoj bila najživlja devedesetih i dvijetisućitih i tada je odigrala važnu ulogu kao mjesto komunikacije, kreativnog izražavanja, razmjene informacija i povezivanja ljudi, ali i formiranja mnogih kasnijih autora i umjetnika (dizajnera, novinara, glazbenika itd). Da je tome tako, svjedoči i činjenica da se fanzini još uvijek čitaju, ali i izrađuju.

Da bi dokazali da nije riječ o malom, nego zanimljivom i progresivnom dijelu nezavisne kulturne, medijske i društvene scene, autori izložbe odlučili su oživjeti dio arhiva i baciti pogled u “retrovizor” na domaću fanzinsku scenu.

Zadatku su pristupili na najpraktičniji mogući način te su izradili vlastiti fanzin, kojem je cilj dati barem mali doprinos dokumentiranju, ali i oživljavanju scene.

U fanzinu se nalazi intervju s ekipom koja je nedavno skvotirala BEK, intervju s bendom Drotpad, intervjue s fanzinašima Mašom i Gajom, tekstovi o domaćoj sceni i njenoj povijesti, strip i tekst o tehnologiji izrade fanzina, recenzije nekih novijih fanzina (koje su izradili Nigdjezemska, KA-MATRIX, Ena Jurov, Ana Dumančić, Knjigozemska i ostali), distro-listu s popisom mjesta na kojima se može doći do fanzina (Infoshop Knjižnica Pippilotta, Infoshop Karlovac, Zin Zin, Nigdjezemska…), mapu Hrvatske s popisom od tristotinjak fanzina koji su u nekom trenutku izlazili u Hrvatskoj i još ponešto.

Izložbu su pripremili studenti/ce i volonteri/ke Centra za dokumentiranje nezavisne kulture: Katja Orlić, Rea Drvar, Marija Rojko, Pero Kusalo, Ivana Jurčević, Sanja Tepšić, Eva Trstenjak, Vanja Vukman, Ivana Krijan, Martina Novosel i Tamara Moslavac Kos, uz pomoć dizajnera Dejana Dragosavca Rute, voditeljice Centra Dunje Kučinac, Kulturpunkt.hr-a, kolege i kolegice iz Bookse Luke Ostojića i Ivane Dražić te kolega i kolegica fanzinaša i fanzinašica Maše Borović, Ene Jurov, Ane Dumančić, Rine Barbarić, Marka Strpića, Tončija Kožula, Nikole Mokrovića i Branimira Gajčevića Gaje.

Izložba je nastala u sklopu projekta “Aktivni arhivi za aktivno znanje: mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture”, koji u akademskoj godini 2017./2018. provodi Udruga za promicanje kultura Kulturtreger u partnerstvu s Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i sve aktivnosti u njemu udruga Kulturtreger od 2011. godine vodi u partnerstvu s udrugom Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Kulturpunkt.hr).

Dođite na otvorenje izložbe i razgovor te pokupite svoj primjerak najnovijeg fanzina u gradu.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.