Kazališna jesen u Općini Medulin

U želji da jesen pretvori u zanimljivo i kulturno bogato godišnje doba, Općina Medulin poziva sve svoje mještane i posjetitelje na gostujuće kazališne predstave koje će se u sklopu programa Kazališne jeseni u Općini Medulin održati u narednom periodu, u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin – 3mc-a na Placi (Centar 58, Medulin).

Već ove subote, 17.11.2018., povodom ovogodišnje Noći kazališta, biti će odigrana predstava Kazališta Smješko, „Kakva majka, takva kći“, s početkom u 20 sati. Predstava o djetinjstvu i mladenačkim danima Marije Jurić Zagorke, te njezinom odnosu s majkom Josipom Jurić, rođenom Domin, nastala je uz korištenje arhivske građe, romana “Kamen na cesti”, te Zagorkinih biografskih zapisa, a prati turbulentan suživot Marije i njezine majke Josipe. Prema tekstu kojega je napisala Frana Marija Vranković, u režiji Jasmina Novljakovića, uz glazbu Damira Šimunovića, glume Mia Krajcar (Marija Jurić – Zagorka) i Mirta Zečević (Josipa Jurić rođ. Domin), a upravo je za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević nominirana za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta – najbolja umjetnička ostvarenja – glavna dramska uloga.

Potom će, u petak 23.11.2018., na istom mjestu te također s početkom u 20 sati, gostovati predstava „Pivo“ Teatra Gavran. Ova neobična komedija govori o ocu i sinu i njihovu odnosu tijekom šezdeset godina. Autor Miro Gavran s puno je humora i topline prikazao suvremene prepoznatljive karaktere koji nas vode kroz situacije koje su mnogi od nas proživjeli s roditeljima ili s djecom. Šarmantno se poigravajući mačističkim mitovima i međugeneracijskim odnosima, Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran izgradili su u ovoj suptilnoj predstavi uvjerljive životne likove, vođeni sigurnom redateljskom rukom velike hrvatske glumice Helene Buljan. Na održanom 18. Festivalu pučkog teatra Omišalj – Čavle 2018., prema odluci publike Nagradu za najbolju predstavu po izboru publike osvojila je upravo komedija “Pivo”. Uz već navedene glumce, režiju i autora, kostimograf je Emina Kušan, scenograf Marta Crnobrnja, glazbu potpisuje Neven Zebić, a oblikovanje svjetla Mario Vučec.

U petak, 30.11.2018., u 20 sati, na rasporedu je „Mistero buffo“, u produkciji Istarskog narodnog kazališta Pula. Radi se o zbirci satiričnih monologa, djelu talijanskog nobelovca Darija Foa, vrlo aktualne tematike iako nastalom 1969. godine. Autor je humorom ispunjen kazališni komad za sve generacije osmislio temeljem istraživanja srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno lakrdijaša.

Tradicionalne komične figure venecijanskog područja, koje se u srednjem vijeku prostiralo i na naše krajeve, teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom čitanju biblijskih tema. Nikada ne vrijeđajući vjeru, Boga i Svece, lakrdijaši su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.

Ono što je vrlo zanimljivo jest da nam lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio i ostao jak te vrlo slobodan. Originalan autorov tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original ova naša čakavica je “zbaštardana”, “remixirana” te u sebi ima elemente raznih istarskih govora. Po prijevodu Valtera Roše i Aleksandra Bančića, lakrdije: Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika predstaviti će svojom izvedbom Valter Roša.

Posljednju predstavu mještani i posjetitelji moći će u sklopu Kazališne jeseni u Općini Medulin vidjeti u petak 07.12.2018. godine, u Mulitmedijalnom centru Općine Medulin s početkom u 19 sati. „Ljubavna pisma Staljinu“, Juana Mayorge a u produkciji Kazališta Planet Art, kazališni je komad koji u Medulin dolazi tek mjesec dana nakon premijere u zagrebačkoj Gavelli. Režiju potpisuje Saša Broz, pomoćnik redateljice i scenograf u predstavi je Marko Torjanac, kostimografiju potpisuje Đurđa Janeš, a glume Franjo Dijak, Anastasija Jankovska i Marko Torjanac. Za izbor glazbe zaslužan je Milorad Stranić, za oblikovanje svjetla i zvuka Damir Rončević, dizajn potpisuje Tomislav Veltruski, footograf je Mladen Pobi, a snimatelj Hrvoje Felbar.

Ovaj kazališni komad vraća nas u Sovjetski savez tridesetih godina prošloga stoljeća. Piscu legendarnog romana „Majstor i Margarita“ Mihailu Bulgakovu zabranjeno je izdavanje i izvođenje njegovih djela zbog čega se obraća Staljinu o kojemu ovisi sudbina svih umjetnika u Rusiji. Potom… jednoga dana dobiva potpuno neočekivan telefonski poziv. Na telefonu je Staljin. Osobno. Ova povijesna fikcija inspirirana je crticom iz stvarnog života njezinih protagonista – jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina. Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz osobni sukob Bulgakova i Staljina te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada jednako kao i danas. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost.

Organizator navedenih kazališnih gostovanja je Općina Medulin, a „Mistero Buffo“ će u Medulinu biti izveden u organizaciji i suradnji Općine Medulin s udrugom Airsoft klub Mutila iz Medulina.

Ulaz je, kao i uvijek, za mještane i posjetitelje slobodan.