Održan prvi turnir SPL lige djece s teškoćama u razvoju – NK Istra 1961 veoma uspješna

Zagreb, 9. studenoga 2018. – Projekt SPL / Special Power League, pokrenut je na inicijativu Udruge Akademija zdravog življenja, kojoj su se priključili HNS, Zaklada Mateo Kovačić, Udruga SILab, Centri za odgoj i obrazovanje Pula, Zagreb, Osijek i Pula te nogometni i rukometni klubovi iz Hrvatske. Ideja projekta jest motiviranje djece s teškoćama u razvoju da se kroz sportske aktivnosti aktivno integriraju u društvo. Projekt je osmišljen temeljem činjenice da djeca s teškoćama u razvoju nemaju mogućnosti adekvatnog bavljenja sportom. Cilj jest omogućiti i toj djeci da ravnopravno zaigraju nogomet i rukomet za grb svog voljenog kluba na uređenom igralištu. Projekt se zasniva na izvannastavnom bavljenju sportom za djecu s teškoćama u razvoju te mogućnost uključivanja u projekt i djece koja pohađaju Centre za odgoj i obrazovanje ali i djece koja su uključena u sustav redovnog školovanja. Projekt je zamišljen kao cjelogodišnje bavljenje sportom za koje bi klubovi koji su uključeni u projekt osiguravali trenere, a Akademija zdravog življenja i partneri podršku u stručnom osoblju te organizaciju “Lige”.
Svaki klub ima zadatak uspostaviti sekciju za djecu s teškoćama u razvoju u kojima će za početak raditi treneri iz kluba uz pomoć stručnih suradnika, nogometnog i rukometnog priručnika za rad sa djecom s teškoćama u razvoju, te partnera iz centara za odgoj i obrazovanje, kao i vanjskih stručnjaka koji imaju iskustva u radu sa djecom s teškoćama u razvoju.
Klubovi koji podupiru projekt su GNK Dinamo, NK Osijek, NK Istra 1961,HNK Rijeka,NK Slaven Belupo,RK Rovinj ,RK Koprivnica NOA, RK PPD Zagreb,RK Metković, Škola fudbala „Respekt“ Sarajevo ,Handball Specials Wiena te partneri Zaklada Mateo Kovačić, Udruga SILab, Centri za odgoj i obrazovanje iz Pule, Rijeke,Zagreba i Osijeka.

Uoči velike humanitarne akcije Zaklade Vatreno srce, u utorak se na stadionu GNK Dinamo u Zagrebu, održao prvi turnir SPL / Special Power League, prve hrvatske nogometne lige za djecu s teškoćama u razvoju. SPL / Special Power League jest jedinstveni projekt te vrste na ovim prostorima, a njegov je temeljni cilj socijalna integracija djece s teškoćama u razvoju. Turnir na Dinamovom stadionu započeo je u 11:15, a tijekom dana mladi su igrači nogometa i rukometa imali prigodu upoznati se i družiti se sa
srebrnim hrvatskim nogometnim reprezentativcima, koji svakom prigodom nanovo dokazuju svoj iznimni senzibilitet za najmlađe članove našeg društva. Znakovito je stoga što će se prvi turnir SPL / Special Power League održati upravo u tom kontekstu, a mali će sportaši zasigurno biti osobito ponosni što će prvo natjecanje novoosnovane lige gledati njihovi veliki idoli. Sekcije su uspostavljene, a potporu cijeloj inicijativi dala je i predsjednica Republike Hrvatske , Kolinda Grabar – Kitarović. SPL ambasador jest naš reprezentativac Mateo Kovačić na što su mladi igrači i organizatori osobito ponosni.

Iz NK Istre 1961 s ponosom su izjavili:

”Vrlo smo zadovoljni što je baš naša ekipa osvojila prvi turnir nedavno ustanovljene SPL Lige djece s teškoćama u razvoju. Ekipa u sastavu Stefano Hodak, Zlatko Mišković, Antonela Dobrila, Krunoslav Furjan, Mihael Brajnović, Mauro Zović, Patrik Beletić, Tomislav Pejić i Gilbert Pilat pobijedila je u Zagrebu redom ekipu GNK Dinamo Zagreb, Respekt (BiH), te u finalu ekipu NK Osijek i tako osvojila prvo mjesto.

Zahvaljujemo njihovom treneru prof. Milovanu Lazendiću na marljivom radu i pripremama te ravnateljici Škole za odgoj i obrazovanje Pula gđi Višnji Popović na angažmanu i podršci u provođenju projekta.”